Hlavní obsah

Lounské muzeum po třech letech otevřelo veřejnosti středověký dům Sokolů z Mor

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Lounské muzeum téměř po třech letech otevřelo veřejnosti dům Sokolů z Mor, tedy hlavní výstavní budovu. Středověké stavbě odborníci navrátili podobu navrženou architektem Josefem Mockrem.

Článek

Návštěvníci uvnitř najdou novou expozici věnovanou záběrům Lounska na fotografiích starých sto let a stěžejní archeologickou výstavu o pravěku v regionu.

Památkově chráněná stavba nedaleko kostela svatého Mikuláše v centrum města pochází z 15. století. Poslední rekonstrukce se uskutečnila v 80. letech minulého století. „Elektroinstalace, rozvody a různé sítě bylo nutné vyměnit. Když už se do toho domu tak razantně sahalo, tak jsme si řekli, že by bylo dobré mu vrátit podobu, jakou mu vtiskl Josef Mocker na konci 19. století. Památkáři to uvítali,“ řekl ředitel muzea Jiří Matyáš.

Nejvýraznější změna se dotkla fasády. Střecha je z bobrovek jako za Mockra, předtím byla z měděných šablon. „Na arkýř jsme vrátili břidlici, před rekonstrukcí tam byl plech. Razantně se tak podoba domu proměnila. Konzervátoři očistili arkýř, restaurátoři zafixovali a domodelovali plastické prvky. Na kameni byla taková černá krusta, teď po očištění to má až takový středomořský nádech, díky tomu plastické prvky vyniknou,“ uvedl ředitel. Domodelován byl na fasádě městský znak, který tam také původně byl.

Uvnitř řemeslníci kompletně vyměnili rozvody a instalace, nová je zabezpečovací či požární signalizace. Větší komfort mají zaměstnanci, jimž je k dispozici kuchyňka, i návštěvníci. V expozici jsou namísto zátěžových koberců parkety. Nechybí plošina pro vozíčkáře, kteří se tak dostanou do výstavních prostor.

V prvním patře je stálá výstava snímků nadšeného fotografa a turisty Karla Goszlera (1865–1936), který po sobě zanechal na 1000 skleněných desek. Dokumentární fotografie zachycují život v regionu před sto a více lety. Přízemí je věnováno krátkodobým výstavám. Tou první je Pravěk Lounska, která ukazuje nejvýznamnější a nejkrásnější nálezy ze sbírky muzea. „Máme už nyní nápad a koncepty na novou stálou expozici o historii regionu, ale na její realizaci zatím schází peníze,“ dodal ředitel.

Celá rekonstrukce stála 31,5 milionu korun. Zaplatil ji Ústecký kraj, který je zřizovatelem muzea.

Reklama

Související témata:

Doporučované