Hlavní obsah

Policie odložila případ úniku hydroxidu sodného do Labe ze štětské papírny

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Po dvou měsících vyšetřování policie odložila případ úniku žíraviny do Labe z papírny ve Štětí. Neprokázalo se, že jde o trestný čin. Česká inspekce životního prostředí zahájí přestupkové řízení a poté uloží společnosti pokutu.

Článek

Ekologická havárie se stala v půlce ledna, kdy do dešťové kanalizace unikl hydroxid sodný, který způsobil úhyn několika tisíců ryb. K havárii se přihlásila firma Mondi Štětí.

„Policejní orgán 29. března rozhodl o předání věci k projednání přestupku na Českou inspekci životního prostředí,“ řekla bez dalších detailů mluvčí policie Pavla Kofrová. Policie případ úhynu ryb vyšetřovala pro poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

Pokuta může dosahovat až deseti milionů korun. „Taková výše je vyloučená. Samozřejmě tam bude hrát významnou roli to, jak se k tomu firma postavila. O kolik to může ale snížit pokutu, to se teď nedá říct,“ uvedl mluvčí mluvčí inspekce Jiří Ovečka.

Společnost asi měsíc po události uzavřela dohodu se Severočeským územním svazem Českého rybářského svazu o finanční podpoře rozvoje populací ryb v řece Labi. Na základě uzavřené dohody Mondi uhradilo částku několikanásobně převyšující škodu. Peníze použije svaz na obnovu populací v revíru.

„Šlo, řekněme, o několik stovek tisíc korun. Tuto sobotu se budou zrovna poprvé ve spolupráci s Mondi vysazovat ryby přímo ve Štětí. Bude to akce zejména pro děti,“ řekl tiskový mluvčí Severočeského územního svazu Jan Skalský. „Firmě prasklo při přečerpávání louhu potrubí přímo v místě, které ústí do kanalizace. Jsem přesvědčen, že Mondi udělalo opatření, aby se taková havárie neopakovala,“ dodal mluvčí.

Reklama

Doporučované