Hlavní obsah

Slonice se z ústecké zoo přestěhuje do chovatelského zařízení ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Slonice Delhi se z ústecké zoologické zahrady přestěhuje do zařízení v jihozápadní Francii. Delhi je po úmrtí slonice Kaly v roce 2018 ve výběhu sama, což není z pohledu chovatelů správné, protože slon je stádové zvíře.

Článek

Delhi vymění po stěhování pravidelné procházky po zoologické zahradě za rozlehlé pastviny zařízení Elephant Haven - European Elephant Sanctuary (EHEES) o rozloze 28 hektarů, což je srovnatelné s celkovou rozlohou ústecké zoologické zahrady. Středisko ve Francii se navíc specializuje na chov sloních samic, které nemohou být z různých důvodů zařazeny do reprodukce a chovu v evropském ex-situ programu.

Zoologickou zahradu už navštívili dva pracovníci z EHEES. Slonice by se měla přestěhovat ještě letos. „Kolegové u nás strávili dva dny, během kterých proběhla klíčová jednání s vedením zoo o možnosti umístění Delhi do EHEES. Zároveň se snažili blíže poznat charakterové vlastnosti naší slonice,“ uvedla hlavní zooložka Petra Padalíková. Delhi by v novém domově mohla opět mít parťačku, zřejmě se jí stane 54letá slonice Gandhi.

Sloninec v ústecké zoo už pro největší suchozemské savce sloužit nebude, v budoucnu by po přestavbě mohl patřit orangutanům bornejským a dalším ohroženým druhům asijské fauny. „Jsem přesvědčena o tom, že se nám podaří vybudovat nadčasovou a chovatelsky funkční expozici, která bude chloubou Zoo Ústí nad Labem a příkladem pro další chovatelská zařízení,“ uvedla ředitelka zoo Ilona Pšenková. V zoologické zahradě je zatím stále orangutaní samice Ňuninka, kterou však v blízké době čeká převoz do zoo v Norsku. Samice Cantik byla přesunuta před nedávnem do Německa. Ani orangutanům jejich současná ubikace neposkytovala kvalitní podmínky pro život. Jejich chovu se zoo nevzdává a s návratem oblíbeného druhu do Ústí nad Labem počítá.

Také sloni patří mezi návštěvnicky nejatraktivnější druhy zvířat. Jejich návrat do Zoo Ústí nad Labem je však v blízké či vzdálenější budoucnosti vázán na rozšíření areálu na rozlehlé louky Mariánského vrchu a vybudování pavilonu, který bude vyhovovat jejich nárokům. Projekt ‚Sloních plání‘ bude zahrnut do aktualizovaného generelu zoo, na kterém pracuje ředitelka se svým týmem.

Na nevhodné podmínky expozic slonů i orangutanů upozornila Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), která na dva roky pozastavila ústecké zoo plné členství. Ještě letos na jaře by se měla uskutečnit kontrola, která rozhodne, zda bude zoologické zahradě členství obnoveno.

Související témata:
Slonice

Doporučované