Hlavní obsah

Ústecký kraj potřebuje na dofinancování sociálních služeb 230 milionů korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj potřebuje na dofinancování sociálních služeb kolem 230 milionů korun. Na krajskou samosprávu se obrací provozovatelé těchto služeb, kteří se obávají propouštění či zániku kvůli nedostatku peněz.

Článek

Kraj je připraven poskytnout v případě potřeby přechodnou výpomoc. Kraje vyčíslily, kolik na zachování sítě sociálních služeb v současné podobě potřebují. Požadavky za celou republiku jsou zhruba 2,3 miliardy korun.

„Požadavky jsou na ministerstvu financí. Chceme do konce července vědět, kolik na dofinancování služeb bude peněz, protože nejzazší termín pro rozdělování finančních prostředků je na zářijových krajských zastupitelstvech,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS).

Do září podle Kulhánka provozovatelé sociálních služeb vydrží. „Samozřejmě se na nás obrací poskytovatelé těchto služeb. Zatím jsme po rozboru hospodaření pokaždé zjistili, že do září vydrží. Pokud by se ukázalo, že by někdo měl problém, mohli bychom poskytnout přechodnou výpomoc,“ řekl náměstek. Další peníze do sociálních služeb může podle něj přinést zvýšení úhrad od klientů pobytových zařízení a dotace z Evropské unie.

Peníze kraj podle Kulhánka rozděluje spravedlivě mezi všechny poskytovatele sociálních služeb, tedy nejen mezi organizace, které sám zřizuje. „Situaci kraje chápeme, ale budeme na hejtmana apelovat, aby se pokusil situaci řešit s ministerstvem sociálních věcí a zdravotnictví,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu v Litoměřicích Renáta Jurková. V Litoměřicích fungují neziskové organizace Naděje, Diakonie, Farní charita, Diecézní charita, Sluníčko nebo Český červený kříž.

Potřeby pomoci si je vědomo i vedení města Litoměřice. „Pomoci se budeme snažit všem. Ale v první řadě musíme zajistit, aby nadále v plném rozsahu fungovala zařízení poskytující lůžkovou péči,“ uvedl místostarosta Lukas Wünsch (Severočeši Litoměřice). Například Charitě Litoměřice chybí pro letošní rok na provoz Domova pro seniory na Dómském pahorku sedm milionů korun.

Reklama

Doporučované