Hlavní obsah

Ústecký kraj před opravou Benešova mostu v Ústí upraví průjezd křižovatkou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj upraví důležitou křižovatku v Ústí nad Labem pod Větruší. Stihnout to chce před zahájením rekonstrukce Benešova mostu, která zkomplikuje průjezd krajským městem.

Článek

Krajští radní nyní souhlasili s přímým zadáním zakázky na úpravy světelného řízení křižovatky. Rekonstrukce mostu přes Labe bude stát 646 milionů korun. Ústecký kraj počítá s tím, že z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získá 525 milionů korun. Řekl to náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Zakázku na stavební práce na křižovatce Pražská-Přístavní-Střelecká a kruhovém objezdu pod Větruší získala společnost NTD group, která ji udělá za 3,8 milionu korun. „Je to ve zrychleném řízení, aby vše bylo připraveno v době, kdy se most pro osobní automobily zavře,“ uvedl Řehák. Upravit chce kraj ještě výjezd z kruhového objezdu přes Žižkovu ulici.

V příštím roce začnou dělníci stavět provizorní lávku přes Labe pro pěší a cyklisty, na niž stavbaři převedou inženýrské sítě. Se začátkem prací na mostě se počítá v roce 2025, potrvají zhruba dva a půl roku. Stavba je podle odborníků ve velmi špatném stavu. Omezena je kvůli tomu i doprava, poslední vozidlo městské hromadné dopravy po mostě přejelo před rokem.

Kraj musí nejprve veškeré náklady na stavbu uhradit, poté by mohl získat zpět 85 procent.

Kvůli opravě mostu, jenž spojuje ústecké centrum se čtvrtí Střekov, opravuje město silnici ve Výstupní ulici. Bude sloužit jako objízdná trasa pro řidiče, kteří se budou chtít vyhnout centru. Pro kamiony povede objízdná trasa přes Jílové na Děčínsku, kde v současnosti opravují mostek přes Jílovský potok, je v havarijním stavu.

S ohledem na dopady rekonstrukce na dopravu v Ústí nad Labem a okolí zřídí kraj pracovní skupinu, v níž budou také úředníci z ústeckého magistrátu. Ta by měla případné komplikace v dopravě operativně řešit.

Reklama

Doporučované