Hlavní obsah

V Mostě vznikne u jezera obytná čtvrť pro 6500 lidí, postaví se do 20 let

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Mostě vznikne u jezera nedaleko přesunutého kostela obytná čtvrť. Zastupitelé dnes souhlasili s urbanisticko-krajinářskou studií rekultivované plochy po těžbě uhlí, jež má rozlohu zhruba 180 hektarů.

Článek

Na místě původního historického města budou byty pro zhruba 6500 lidí. Primátor Marek Hrvol (ProMOST) řekl, že se stavbou bytových domů se počítá do 20 let.

Územní studii dal zpracovat mostecký magistrát spolu se státním podnikem Diamo, který většinu pozemků v okolí jezera vlastní. Území propojí podle studie současné město s jezerem a krajinou okolo něj. Místo je ohraničeno řekou Bílina a silnicí I/13. Centrálním bodem lokality se má stát přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie, jenž je symbolem likvidace starobylého královského města, které muselo za socialismu ustoupit těžbě uhlí.

Město chce mít podle Hrvola vliv na to, co v okolí rekreační plochy vznikne. „Prioritou je mít území pod drobnohledem, aby nedocházelo k živelnému rozvoji, na který by mělo město jiný názor,“ uvedl primátor. Studie bude podkladem pro veřejnoprávní vypořádání se státem, o kterém město s Diamem jedná. Státní podnik má zájem podle Hrvola lokalitu opustit.

Ze studie mimo jiné vyplynulo, které plochy bude možné využít komerčně, které budou sloužit rekreaci. „Je to dlouhodobá vize pro budoucí rozvoj území,“ řekl Hrvol.

Opoziční zastupitel Jiří Nedvěd (Sdružení Mostečané Mostu) řekl, že studie je správný krok, ale výstavba bytových domů představuje riziko odlivu obyvatel z některých lokalit ve městě. „Nechceme, aby se pětina občanů odstěhovala k jezeru Most a ve městě vzniklo ghetto, určitě je potřeba se o tom už teď bavit. Vnímám toto riziko jako významné. Představa je taková, že by u jezera byly startovací byty pro mladé, kteří teď z regionu odcházejí,“ uvedl primátor.

Využití plochy u jezera vnímá město jako příležitost pro rozvoj. Lokalitu si místní oblíbili hned po otevření v roce 2020. Radnice každý rok investuje desítky milionů korun do zlepšení zázemí pro rekreanty stejně jako státní podnik Diamo. Most spravuje hlavní rekreační zónu jezera na jižních svazích na základě nájemních smluv a smlouvy o výpůjčce.

Reklama

Doporučované