Hlavní obsah

V Mostě začne fungovat s přispěním města nová ordinace praktika

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Most podpoří milionem korun vznik nové ordinace praktického lékaře. Fungovat bude od října, registrovat se bude moci až 2000 nových pacientů.

Článek

Zřídit ordinaci ve městě s dotací radnice chce také dětská lékařka, která převezme pacienty po končící doktorce v příštím roce. ČTK a Českému rozhlasu to řekla náměstkyně primátora Markéta Stará (ProMOST). Na severu Čech je nejméně praktiků na počet obyvatel a nejvíce pediatrů ve věku nad 65 let, vyplývá ze zdravotnické studie obyvatel Ústeckého kraje.

Dotační program vyhlásilo město na základě podnětu občanů, kteří si stěžovali na to, že nemají u koho registrovat sebe a své děti. Na výzvu reagoval lékař, který nechce čerpat celou dotaci ve výši dva miliony korun, ale pouze polovinu. „Bude dozorujícím lékařem pro dva mladé doktory, kteří se v ordinaci budou střídat. Ponese za ně zodpovědnost,“ uvedla náměstkyně. Ordinaci otevře ve zdravotním středisku v Topolově ulici. Podmínkou dotace je to, že v provozu bude ordinace pro nejméně 2000 pacientů minimálně tři roky. „Smlouvu má s dvěma pojišťovnami, takže je vyloučeno, že by lidé museli za výkony platit,“ dodala Stará.

Zájem o dotaci má také dětská lékařka, která nyní čeká na povolení od zdravotní pojišťovny. Ordinaci po končící pediatričce plánuje převzít v příštím roce. „Končící doktorka měla v registru 1150 dětských pacientů, o které tak bude nadále postaráno,“ řekla Stará.

Dotace Mostu je určena praktikům, pediatrům, stomatologům, psychiatrům a psychologům. Ordinace musí být zprovozněna do šesti měsíců od poskytnutí dotace.

Finanční motivace je jednou z cest, jak se snaží města a obce v regionu získat lékaře. Někde lákají na zařízené bydlení. Město Louny pro nové lékaře připravilo finanční dotace a drží pro nově příchozí byt 3+1. Ústecký kraj a Krajská zdravotní, která zřizuje sedm nemocnic v regionu, nabízí stipendia pro studenty zdravotnických oborů a zároveň bydlení ve městech, kde jsou nemocnice.

Ze zdravotnické studie obyvatel Ústeckého kraje vyplynulo, že mezi slabé stránky zdravotnictví na severu Čech patří zejména klesající počet praktických lékařů. Tento problém dále umocňuje jejich stárnutí, více než 40 procent praktiků je ve věku nad 60 let. Ještě horší je situace u pediatrů. V tomto případě je téměř polovina z nich ve věku nad 60 let.

Reklama

Doporučované