Hlavní obsah

Zámek v Milešově, který opustí senioři, by mohl sloužit jako muzeum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zámek v Milešově na Litoměřicku do konce roku opustí senioři. Přestěhují se do domova v Libochovicích, kam přejde i většina zaměstnanců. Historický objekt pod Milešovkou by mohl Ústecký kraj poté využít jako muzeum.

Článek

Barokní zámek na skalnatém vrchu slouží jako domov pro seniory s různými typy demencí od roku 2001. Stavebně podle kraje nevyhovuje současným požadavkům na sociální bydlení. Pokoje jsou po čtyřech až šesti lůžkách, chybí výtahy. Přestavba by byla finančně náročná, proto se už bývalé vedení kraje rozhodlo, že senioři objekt opustí.

V minulosti kraj získal od nedaleké obce Velemín pozemky pro stavbu nového domova. Ústecký kraj koupil metr čtvereční za korunu, zaplatil 8736 korun. Podmínkou tehdy bylo, že zahájí výstavbu objektu pro sociální účely do pěti let. Nový objekt ale nyní kraj stavět nebude. „Po covidu řada klientů bohužel zemřela a máme dostatek volných míst v jiných zařízeních, kam klienty a zaměstnance z Milešova postupně přestěhujeme,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS).

Většina lidí se přesune do Libochovic. Radní teď souhlasili s investicí do výměny pláště a oken v tomto domově. „Do konce roku bychom to tam rádi dokončili včetně výtahu,“ uvedl Kulhánek. Zámek pak zůstane prázdný. Nejprve ho chtěl kraj nabídnout k prodeji, teď jedná s ministerstvem kultury o jeho přeměně na muzeum. „Oslovil nás místní zemědělec Dan Pitek, který má spousty artefaktů z doby, kdy začala vznikat jednotná zemědělská družstva v 50. letech minulého století. Památkáři pak mají přehled o věcech ze zámku rozmístěných různě po kraji,“ uvedl Kulhánek.

Možností je také zřídit v zámku, který vznikl na místě původního hradu, muzeum vojenské techniky. „Velkou výhodou je poloha na trase na Milešovku. Zatímco přestavba na sociální zařízení by byla velmi nákladná, přeměna na muzeum těžká nebude. České středohoří má velký turistický potenciál a Milešov se může stát zajímavou zastávkou,“ řekl Kulhánek.

Reklama

Související témata:
Milešov

Doporučované