Hlavní obsah

Firma ze Žďáru nad Sázavou vytiskla z betonu zátarasy pro vojáky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Firma ICE Industrial Services ve Žďáru nad Sázavou využila technologii 3D tisku z betonu na vytvoření ochranných zátarasů, které by mohly pomoci ukrajinské armádě.

Článek

Odolnost tohoto stavebnicového systému vůči různým druhům střel už testovali specialisté na balistiku ve výzkumném ústavu v Brně. ČTK to řekl předseda představenstva Tomáš Vránek. Technologie podle něj nabízí rozmanité využití, firma už začíná tisknout první moduly domů.

„Věřím, že v řádu měsíců začneme stavět komerční objekty,“ uvedl Vránek. Návrhy připravují architekti v čele s Jiřím Vítkem, který kromě vedení týmu ICE Architects vyučuje na Fakultě architektury VUT v Brně. Zabývá se parametrickou architekturou a objevováním nových struktur.

Firma zatím hledá způsob, jak zátarasy na Ukrajinu dopravit. Protože jsou vedené jako vojenský materiál, není možné je poslat vlakem s humanitární pomocí. „Řešíme i variantu, že bychom tiskárnu dovezli na místo a tam to zkusili tisknout,“ řekl Vránek k možnému využití 3D technologie na Ukrajině. Po ukončení války by podle něj mohl 3D tisk v této zemi pomoci rychle stavět náhradní domy.

Zátarasy jsou podle Vránka vytištěné z betonu, který má vysokou pevnost. Vyrobit by se daly i přesně pro danou lokalitu podle online dodaných dat. Nejsou tak těžké jako klasické betonové díly, protože jsou duté, pískem by se vysypávaly až při osazování na místě. Odolnost zátarasů se testovala na úroveň kulometu tanku, podle Vránka splňují parametry norem NATO.

Akciová společnost ICE Industrial Services se 170 zaměstnanci dodává automatizované stroje a linky zákazníkům z automobilového průmyslu, strojírenství a dalších oborů. Do vývoje technologie 3D tisku z betonu zatím investovala okolo 50 milionů korun. Tato technologie podle firmy umožní vytvořit hrubé stavby až pětkrát rychleji a proti klasické technologii lití do bednění ušetřit i 70 procent materiálu. Vytištěné díly z betonu jsou duté, mohou mít rozmanité tvary.

„Ukazuje se, že pevnost je vynikající. Nic nenasvědčuje tomu, že bychom měli mít nějaké výrazné problémy, že by ta technologie byla jiná než technologie lití betonu,“ uvedl Vránek. Podotkl, že společnost k tisku z betonu nepotřebuje speciální drahé směsi. „Jsme jedni z prvních na světě, kteří dokážou tisknout z běžného betonu, což je obrovský úspěch, a díky tomu dokážeme tisknout 3D prvky až dvacetkrát levněji než konkurenční 3D tiskárny z betonu,“ řekl.

Poptávky se podle Vránka zatím týkají rodinných domů, protipovodňových zábran i výběhů pro zvířata v zoo. Přímo na místě by podle dosavadních jednání mohla být vytištěna horní stanice jednoho ze skiareálů v Česku, tiskárnu by v kontejneru na kopec dopravil vrtulník. ICE se také stále hlásí k plánu postavit pomocí 3D tisku školu ve Žďáru nad Sázavou, záměr ohlásila loni na podzim.

ICE Industrial Services očekává za letošek obrat okolo 475 milionů korun. Od roku 2018 je součástí skupiny MTX Group Petra Otavy.

Reklama

Doporučované