Hlavní obsah

Jaroměřice nad Rokytnou vysadí v centru lípy, nutný bude archeologický výzkum

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Jaroměřice nad Rokytnou na Třebíčsku zjara vysadí lípy u historické kašny na náměstí Míru v centru města. Původní, asi stoleté stromy musela nechat radnice loni kvůli jejich špatnému stavu pokácet.

Článek

Výsadbě bude předcházet archeologický výzkum. Celkové náklady starosta města Karel Müller (ODS) odhadl na milion korun. Zatím neurčené jsou náklady na opravu kašny, které by měla po výsadbě následovat.

„To budeme řešit, až se dokončí sázení lip. Je možné, že když se kolem toho bude kutat, že třeba dojde k nějakým vlivům na kašnu. Takže i tu kašnu chceme řešit, nevíme, jestli ji budeme vyvložkovávat nebo spravovat. Samozřejmě tam do toho bude hodně mluvit Národní památkový ústav,“ řekl Müller. Náměstí v těsném sousedství jaroměřického zámku je součástí městské památkové zóny. Památkově chráněná je i kašna z 18. století se sochařskou výzdobou v začínajícím klasicistním stylu znázorňující svatou Kateřinu a svatou Alžbětu s malým Janem Křtitelem.

Stav stromů vysázených kolem kašny v roce 1919 zhodnotil jako špatný už v roce 2014 znalecký posudek vypracovaný Jaroslavem Kolaříkem. Stromy s průměrem korun přibližně šest metrů podle něho rostly v nevhodných podmínkách, neprospívala jim ani těsně položená dlažba. Dvěma z nich podle starosty ale nečekaně pomáhala závlaha z protékající kašny, druhé dvě lípy schly rychleji.

Sazenice nových lip by měly být zapěstované do obvodu kmene asi 25 centimetrů, k jejich zasazení bude potřeba substrát o objemu asi 20 metrů krychlových. Výkopové práce jsou důvodem záchranného archeologického průzkumu, který bude zpracovávat společnost Archaia Brno. Původně byly práce naplánované na březen až květen. Podle starosty by ale za příznivého počasí mohly začít už v polovině února.

Reklama

Doporučované