Hlavní obsah

Jihlava příští rok rozšíří zóny s placeným parkováním, zvažuje sdílená auta

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jihlava má v plánu rozšířit příští rok zóny s placeným parkováním, které v centru město zavedlo v tomto roce.

Článek

Podle dat o parkování, která od října sbírá speciální kontrolní auto, na některých zpoplatněných parkovištích případně umožní bezplatné parkování třeba v neděli. Od minulého roku mohou Jihlavané využívat sdílená jízdní kola. Primátor Petr Ryška (ODS) uvedl, že nepočítá se zavedením sdílených koloběžek. Podle radnice by ale stálo za to vyzkoušet službu v podobě sdílených aut.

„Máme nějaké nabídky a uvidíme. Věřím, že během příštího roku rozjedeme první nějakou fázi s nějakým provozovatelem carsharingu a uvidíme, jak se k tomu postaví obyvatelé, jak se to bude využívat a podle toho se budeme rozhodovat dál,“ řekl primátor. Odhadl, že ve městě by vzhledem k jeho velikosti pro tuto službu mohlo být mezi 30 až 50 auty. V Jihlavě trvale žije přes 50 tisíc lidí.

Město by podle primátora tuto službu nedotovalo, pouze by se s jejím provozovatelem domlouvalo na podmínkách parkování sdílených vozů. Pokud by sdílení aut dobře fungovalo, mohlo by přispět ke snížení počtu vozidel v Jihlavě. „Máme několik variant, začneme to řešit nějak intenzivně v nejbližších týdnech,“ uvedl Ryška k dalšímu postupu radnice.

Sdílená kola mohou Jihlavané využívat od jara 2022, prvních 15 minut jízdy mají díky podpoře města zdarma. „Já si myslím, že sdílená kola mají svůj smysl, jsou pro Jihlavu dobrá. Sdílené koloběžky by asi někteří přivítali, na druhou stranu je to něco, co dělá i hodně problémů v tom městě,“ řekl Ryška. Dodal, že osobně zavedení sdílených koloběžek nepodporuje.

Nový systém parkování aut zavedla krajská Jihlava od května, zvýhodňuje Jihlavany. Změny radnice zdůvodnila nedostatkem míst pro auta, jichž přibývá. Příští rok zjara se zóny s placeným stáním rozšíří v oblasti od ulice Telečská k Domu zdraví ve Vrchlického ulici. „Peníze vybrané za parkování město dává do fondu, z něhož platí různá opatření související s dopravou,“ uvedl primátor. Podle předběžného odhadu letos Jihlava na parkovném vybere okolo 16 milionů korun.

Reklama

Doporučované