Hlavní obsah

Jihlavské muzeum připravuje stavbu edukačního centra

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum Vysočiny Jihlava plánuje úpravu dvorních traktů svých budov na Masarykově náměstí v Jihlavě pro potřeby vzdělávacích aktivit muzea. Odhadované náklady jsou více než 70 milionů korun.

Článek

Jeden z objektů má dochovanou původní barokní dispozici, což úpravu znemožňuje, vznikne v něm jen menší prezentační sál. Větší zázemí muzejních edukačních programů, který muzeu chybí, nabídne přestavba dílen. ČTK to řekl ředitel muzea Karel Malý.

„Zadní trakt je složen ze dvou objektů, což nám trošičku zkomplikovalo přípravu, přičemž jeden ten objekt je památkově chráněný. A tak, jak jsme do toho začali podrobněji pronikat, se ukázalo, že je docela unikátní v té zachovalosti. Byť to tak zvenku nevypadá,“ řekl Malý.

Dílny se zvýší o dvě patra. Vzniknout v nich má velký přednáškový sál s kapacitou asi 60 lidí, který muzeum nikdy nemělo. Přednášky se konají v Malovaném sále, který je podle Malého sice reprezentativní, ale s menší kapacitou a bez komfortu pro návštěvníky.

„Jako instituce jsme se, myslím, velice dobře i na republikové úrovni zavedli s edukačními programy pro školy, ale v muzeu neexistuje samostatný vybavený prostor, kde by se s dětmi dalo pobývat. Různě improvizujeme pomalu 20 let,“ řekl Malý. Zadní muzejní trakt prozatím veřejnosti neslouží, jsou v něm kanceláře, sklad výstavního zařízení, dílny a depozitáře.

Zřizovatel muzea, kterým je Kraj Vysočina, nyní hledá projektanta, který dodá projektovou dokumentaci nového edukačního centra a zázemí muzea, jehož součástí budou i badatelny. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) se bude kraj snažit o získání evropských dotací na rekonstrukci a přístavbu, případně o podporu z takzvaných norských fondů. Projektovou dokumentaci bude mít kraj k dispozici příští rok. Stavba by mohla začít v roce 2023.

Hejtman připustil, že bez dotací by kraj investici ještě mohl přehodnotit. „Bude to určitě rozhodování, protože ten objekt je zčásti ve velmi špatném technickém stavu a my s tím každopádně něco musíme udělat. Pokud by se potom jevila nějaká levnější varianta v případě, že bychom neuspěli u evropských fondů, bude to otázka diskuse,“ řekl Schrek.

Podle Malého je objekt staticky v pořádku, má také dobrou střechu. „Ale z hlediska uživatele, tedy nás, už je objekt v havarijním stavu, tam už opakovaně došlo k haváriím rozvodů - odpady, topení, elektrika - všechno je to staré asi 40 let a je to prostě na hranici použitelnosti a bezpečnosti,“ řekl Malý.

Reklama

Doporučované