Hlavní obsah

Kraj Vysočina přestaví na okružní křižovatku u Velkého Meziříčí, dostane dotaci

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina nechá přestavět na okružní křižovatku, jíž prochází silnice druhé třídy z Velkého Meziříčí na Třebíč. Jde o křižovatku poblíž obce Oslavice, která patří mezi nehodové. Přestavba bude stát skoro 13 milionů korun.

Článek

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) na přestavbu křižovatky dá až 6,5 milionu. Stavbaři převzali staveniště koncem minulého měsíce. Kraj by chtěl ze stejného fondu dostat příspěvek také na stavbu okružní křižovatky na trase Dukovany - Hrotovice.

Na přestavbu křižovatky na silnici II/360 u Velkého Meziříčí dostane kraj dotaci z výzvy zaměřené na bezpečnost silnic II. a III. třídy. Na nehodové úseky podle hejtmana upozorňuje BESIP. Přestavěná křižovatka by měla začít sloužit koncem léta.

„Na rok 2022 se ještě budeme pokoušet o získání dotace na akci, která už je vysoutěžená, tou je II/152 Hrotovice - Dukovany, což je taktéž stavba okružní křižovatky,“ uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Tato investice zhruba za 44 milionů korun se týká křížení dvou silnic II. třídy.

Radní kraje dnes také projednali dodatek ke smlouvě se SFDI na poskytnutí peněz na přípravu silničních obchvatů, které budou potřeba kvůli stavbě nového bloku Dukovan. Na krajských silnicích je kvůli přepravě nadrozměrných a těžkých komponent potřeba postavit obchvaty Brtnice, Slavětic, Okříšek a Zašovic. Na přípravu těchto staveb bude mít letos kraj ze státního fondu 63 milionů korun. Nově Vysočina dostane 18,9 milionu korun, zbývající peníze kraj nevyčerpal z loňského státního příspěvku.

Na těchto projektech pracují krajští úředníci několik let, přípravy jdou podle hejtmana velmi dobře.

Tendr na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany zahájila společnost ČEZ letos v březnu, jeho vyhodnocení by mělo být uzavřené do konce roku 2024. Stavba nového dukovanského bloku by podle zveřejněných informací měla začít v roce 2029, do zkušebního provozu by měl být tento blok uvedený v roce 2036.

Reklama

Doporučované