Hlavní obsah

Nová stezka v Novém Městě na Moravě ukazuje deset míst spojených s lyžováním

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nová naučná stezka v Novém Městě na Moravě provádí návštěvníky po místech spojených s tamní lyžařskou tradicí. Deset zastavení je na trase měřící skoro osm kilometrů.

Článek

Dnešní otevření stezky u prvního zastavení na Vratislavově náměstí, kde kdysi lyžařské závody startovaly, bylo spojené se zahájením výstavy o historii novoměstských lyžařských můstků a skokanů v Horáckém muzeu.

Akcemi vrcholí letošní Rok lyžařů v Novém Městě na Moravě. Stezku připravilo muzeum s místními znalci lyžařské historie, zejména s Ladislavem Slonkem. Dnes Slonek řekl, že to nešlo lehce, přestože se významné závody ve městě pořádají od roku 1910. „Věřte nebo nevěřte, my nemáme žádné archivy,“ řekl. Podle něj je to první krok k tomu, jak ukázat tuto minulost.

Z náměstí stezka vede například okolo Harusova kopce se sjezdovkou a stadionu Vysočina Arény také do míst, kde bývaly skokanské můstky. Mapky jsou v informačním centru. Vytvoření a osazení tabulí stálo 357 000 korun, akci financoval nadační fond města. ČTK to řekla Lenka Klapačová z radnice.

Výstavu s názvem Letím! Můstky a skoky na lyžích na Novoměstsku připravilo muzeum spolu s tamními letci na lyžích, otevřená bude do 26. února. Přibližuje tento sport od prvopočátků ve 20. letech minulého století pomocí dokumentů, fotografií a trofejí, vystavené jsou skokanské lyže z různých období. Ve vestibulu je na obrazovce vidět simulace skoku na můstku.

„Připravovali jsme lyžařskou stezku a zaujalo nás téma skokanských můstků,“ řekla ČTK kurátorka Alice Hradilová. Podotkla, že teď se ve městě hodně řeší biatlon a běžecké lyžování, ale také skok na lyžích tam má dlouhou tradici. Dnes málokdo ví, že první lyžařské závody, ale také Zlatá lyže až do 70. let byly závody sdruženými, takže každý lyžař musel závodit zároveň v běhu i ve skoku na lyžích.

Ve městě jsou i teď dva skokanské můstky v místě Šibenice. Minulý měsíc schválili zastupitelé města přes dva miliony korun na jejich opravu, již připravuje novoměstský Sportovní klub. Podle webu města dostal klub na projekt za 7,6 milionu korun dotaci také z Národní sportovní agentury.

Reklama

Doporučované