Hlavní obsah

Oprava silnice mezi Dalečínem a Unčínem se protáhne kvůli havárii svahu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Oprava silnice druhé třídy mezi obcemi Dalečín a Unčín na Žďársku se protáhne kvůli havárii svahu. Stavbaři tam začali pracovat loni v létě, silnice měla být znovu uvedená do provozu do konce letošního října.

Článek

Kraj Vysočina teď předpokládá, že kvůli sanaci svahu rekonstrukce skončí až v srpnu příštího roku. Přes zimu budou stavební práce přerušené a po opravované silnici budou moci jezdit linkové autobusy a osobní auta. Vyplývá to z údajů na krajském webu.

„Je to hodně nepříjemné,“ řekl dalečínský starosta Pavel Kadlec (nestraník) k prodloužení uzavírky do dalšího roku. Jde o trasu, po níž jezdí lidé ve směru od Bystřice nad Pernštejnem do práce do Jimramova. Objízdná trasa je podle něj poměrně dlouhá a hodně řidičů se naučilo používat účelovou komunikaci mezi Dalečínem a Strachujovem, i když tam je dané omezující dopravní značení.

Přestavba necelého kilometru silnice 357 měla původně včetně daně stát 81 milionů korun, podle červencového dodatku ke smlouvě cena stoupla na 92 milionů korun. Jde o investici dotovanou z evropského programu IROP. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla Eva Neuwirthová z tiskového odboru kraje. Stavbu provádí sdružení firem Mados MT a Rocknet. Práce přeruší od listopadu do konce března.

V Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku je kvůli nestabilnímu skalnímu masivu Šeptouchov od února uzavřená krajská silnice třetí třídy, která vede kolem do průmyslové zóny a k vesnicím Bohumilice a Sechov. Hrozilo, že ze skal bude padat kamení i větší skalní bloky. Odborníci začali skály zajišťovat minulý měsíc, stát to bude přibližně 20 milionů korun. Podíl kraje bude 5,2 milionu.

Pozemky se skálou patří pětitisícovému městu, vyjma pruhu podél krajské silnice. Ledečská starostka Hana Horáková (bezpartijní) minulý měsíc uvedla, že podle jejího předpokladu bude silnice uzavřená nejméně do listopadu.

Reklama

Doporučované