Hlavní obsah

Po novém silničním obchvatu Lukavce na Pelhřimovsku začnou auta jezdit v úterý

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Po celém obchvatu městyse Lukavec na Pelhřimovsku budou auta jezdit od úterý. Nová část krajské silnice se třemi mosty měří 2,5 kilometru, její první část už je otevřená od července.

Článek

Stavba stála včetně daně 312 milionů korun, kraj na ni dostal dotaci 60 milionů korun z evropského programu IROP. Zástupci kraje to řekli při dnešní slavnosti k otevření celého obchvatu.

„Byl jsem ujištěn, že obchvat se otevírá včas, to znamená v termínu,“ řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS). Obchvat stavěla firma Swietelsky. Je součástí silnice II/128, která vede přes Pacov, Salačovu Lhotu a Lukavec k hranicím se Středočeským krajem a přispívá k napojení této části kraje na dálnici D1.

„Má to opravdu pro nás velký význam, pro zdejší podniky, obyvatele. Dlouho jsme o to usilovali,“ uvedl starosta Lukavce František Pinkas (KDU-ČSL). V Lukavci s téměř 1000 obyvateli funguje velké dřevozpracující družstvo. Podle starosty je důležité to, aby byly dokončené také další plánované úpravy silnice od Pacova k hranicím Středočeského kraje.

Archeologové při stavbě obchvatu Lukavce našli pozůstatky objektů na výrobu dehtu a na zpracování textilních plodin, konopí a lnu z první poloviny 13. století, možná tam byly i milíře. Nálezy ještě vyhodnocují. „My se zde vlastně ocitáme na prahu kolonizace tohoto území,“ uvedl archeolog Petr Duffek.

Na stejné silnici kraj loni v červnu dostavěl obchvat Salačovy Lhoty měřící také 2,5 kilometru. I tuto stavbu za 97,5 milionu korun dotovaly fondy EU. Do konce letošního října by měli stavbaři dokončit rekonstrukci tří kilometrů silnice mezi Lukavcem a vsí Nové Práchňany na hranici se Středočeským krajem. Kraj na této trase výhledově připravuje úpravy dalších úseků od Salačovy Lhoty k Pacovu a úseku mezi oběma novými obchvaty.

Reklama

Související témata:

Doporučované