Hlavní obsah

Po roce se pro veřejnost opět otevřely zahrady rodiny Kinských

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Po roce se pro veřejnost otevřely zahrady rodiny Kinských na zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Článek

Letošním hlavním motivem dvoudenního programu, který dnes začal, je zrcadlení. Odkazuje k 300. výročí vysvěcení kostela svatého Jana Nepomuckého na nedaleké Zelené hoře. ČTK to za žďárský zámek řekla Martina Sedláková.

Nedaleký poutní areál na Zelené hoře je památkou UNESCO. Kostel byl vysvěcen 27. září 1722, v předvečer svátku svatého Václava. „Právě zrcadlení je jedním z hlavních symbolů baroka, z něhož čerpal i architekt Santini, jehož dílem je Zelená hora,“ uvedla Sedláková. Dodala, že návštěvníci si mohou v zahradách vyzkoušet zrcadlové exponáty. Všemu dominuje obří zrcadlo s fólií, která se rozechvívá na základě tónů hrající hudby. „Chvějící se zrcadlo odráží objekty ve svém okolí,“ uvedla.

Sedláková připomněla, že otevření zahrad provází každý rok vybrané téma. Loni to například byl slogan Pojďme se nadechnout. „Tehdy jsme téma také nevybrali náhodně. Zvolili jsme jej kvůli jasnému důvodu, protože jsme opravdu dlouho byli zavření kvůli pandemii koronaviru. Takže to mělo symbolizovat nádech po covidu a také nádech kulturou,“ řekla.

Žďárský zámek vznikl v areálu zrušeného kláštera, který nejprve od poloviny 13. století užívali cisterciáčtí mniši. Později jej získala rodina Kinských, která se do objektu počátkem 90. let 20. století vrátila.

Zahrady pro veřejnost bývají vždy otevřeny jednou do roka na víkend na závěr května. Dnes veřejnost na úvod přivítala i majitelka zámku hraběnka Marie Kinsky, která první návštěvníky areálem provedla. Zahrady budou od 10:00 otevřeny i v neděli.

Reklama

Doporučované