Hlavní obsah

V Bystřici nad Pernštejnem bude park s modely hradů sloužit také jako geopark

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Venkovní park s modely hradů a klášterů z povodí Svratky v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku bude sloužit také jako geopark.

Článek

Umístěno by tam mělo být několik větších bloků hornin typických pro toto území, řekl dnes ČTK ředitel městského muzea Vladimír Cisár. Na další úpravy parku miniatur má město v letošním rozpočtu 480 000 korun.

Park vznikal několik let v travnatém údolí s potokem připomínajícím tok Svratky, slavnostně se otevřel vloni. Na 1,5 hektaru pozemku je rozmístěných 16 modelů památek v podobě, jakou měly ve 14. a 15. století. Modelář Zdeněk Brachtl modely vytvořil z betonu, železa a kamene, nejmohutnější jsou hrady Pernštejn a Zubštejn.

„Naše představa je, že když tam někdo vejde, tak aby dostal trochu komplexnější informace, nejenom o stavebním vývoji,“ řekl Cisár k chystanému rozšíření expozice o geopark. Podotkl, že park imituje přibližně 50 kilometrů toku Svratky, od Jimramova na Žďársku po Dolní Loučky v Jihomoravském kraji. Podle ředitele to je poměrně geologicky bohaté území, třeba poblíž hradu Pernštejn se těžil mramor.

Bloky hornin by muzeum chtělo dostat například ze starých lomů. „Mám představu, že ten blok by měl mít minimálně metr a půl až dva metry,“ uvedl Cisár. Jak rychle se povede bloky zajistit, bude podle něj záviset i na jednáních s majiteli.

V parku miniatur také rostou ovocné stromy, jabloně, hrušně i jeřáby, plánuje se výsadba dalších. Jde o původní odrůdy. Park je volně přístupný, zajištěný je kamerovým systémem.

Další letošní záměr muzea se týká náměstí. Do dláždění tam chce nechat osadit mosazné dlaždice s letopočty stěžejních událostí od založení města ve 13. století. K nim by měl výhledově přibýt digitální systém, který přiblíží dřívější možnou podobu centra v několika etapách, třeba v období gotiky. „Základ máme. Máme to nakreslené, částečně už to je i v digitální podobě,“ uvedl Cisár. Aplikaci doplní zajímavosti z historie měšťanských domů.

Reklama

Související témata:
Bystřice nad Pernštejnem

Doporučované