Hlavní obsah

V Polné jsou vystavené renesanční šperky nalezené kdysi v kryptě kostela

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Polné na Jihlavsku jsou ode dneška vystavené renesanční šperky, které byly vyzvednuté počátkem minulého století z hrobky v tamním děkanském kostele. Původně zdobily oděvy šlechticů.

Článek

Cennou kolekci 27 šperků jinak většinou uloženou v trezoru si lidé mohou v městském muzeu na zámku prohlížet do 10. července. Výstava Malý poklad z velkého světa: renesanční šperky rodu Zejdliců ze Šenfeldu se koná k letošním oslavám 780 let od první písemné zmínky o městě.

Kolekci šperků vlastní městské muzeum a děkanství. Podle autora výstavy a historika umění Jana Štěpánka jde o mimořádně hodnotný soubor, který nemá v České republice příliš srovnání. „Podobné práce bychom našli v Uměleckoprůmyslovém nebo Národním muzeu v Praze. Nedochovaly se ale v takovém množství a kvalitě jako v Polné,“ uvedl.

Šperky byly vyzvednuté v roce 1916 při protokolárním otevření hrobky v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Byly v cínovém sarkofágu Polyxeny Zejdlicové, která zemřela v roce 1619 v dětském věku. Podle Štěpánka se do tohoto sarkofágu šperky dostaly v roce 1898. Tehdy při rekonstrukci kostela do hrobky vnikli dělníci. Děkan je ale přistihl při činu a donutil je věci vrátit. „Oni ze svých kapes vyndali ty šperky a on je pravděpodobně uložil do poničené rakve Polyxeny,“ řekl Štěpánek ČTK před zahájením výstavy.

Šperky, které na počátku 17. století nosili příslušníci šlechtického rodu. jsou ze zlata a stříbra, zdobené drahokamy a smaltem. Součástí kolekce jsou například nášivky na oděvy, smuteční prsten zdobený černým smaltem a 122 centimetrů dlouhý řetěz s malým přívěskem ve tvaru hrušky. Jsou mezi nimi díla pražských zlatníků z okruhu císaře Rudolfa II. i šperky dovezené zřejmě z Německa a Sedmihradska (dnes území Rumunska).

V mezinárodních souvislostech představuje výstava tyto šperky poprvé, tým historiků na tom pracoval několik let, uvedl Štěpánek. Zároveň vznikla reprezentativní publikace, jejímiž autory jsou kromě Štěpánka historička umění Dana Stehlíková a Filip Plašil, který se zaměřil na historii šlechtického rodu.

Komentovaná prohlídka výstavy bude v sobotu 25. června, při městských oslavách. Začne v 16:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované