Hlavní obsah

Vysočina chce v Novém Městě na Moravě stavět nový pavilon dialýzy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina chce postavit do tří let ve své nemocnici v Novém Městě na Moravě na Žďársku nový pavilon dialýzy. Současné pracoviště umístěné v interním pavilonu má 14 lůžek, což nestačí.

Článek

Předpokládané náklady jsou 88 milionů korun. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) je to jeden z nejdůležitějších rozvojových projektů nemocnice, protože současná kapacita nestačí.

„Pacientů, kteří využívají těchto lůžek pro dialýzu, přibývá, logicky to trochu souvisí i se stárnutím obyvatelstva, s prodlužujícím se věkem,“ řekl Schrek. Na projektovou přípravu jsou podle něho v letošním krajském rozpočtu vyhrazeny dva miliony korun.

Nový pavilon s 25 lůžky bude stát mezi pavilony chirurgických a interních oborů a v sousedství gynekologicko-porodnického pavilonu. Bude částečně zasazený pod terén parku, podobně zapuštěný do terénu už je i dětský pavilon. Dostatek denního světla zajistí světlík v zelené střeše. Budova bude mít jedno nadzemní patro a suterén.

Hemodialyzační středisko bylo v Nemocnici Nové Město na Moravě otevřeno v listopadu roku 1994 ve staré interní budově. V novoměstském hemodialyzačním středisku ročně udělají přes 10 tisíc dialýz.

Reklama

Doporučované