Hlavní obsah

Kroměříž usiluje o koupi domu na Slovanském náměstí, využít ji chce pro děti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kroměřížská radnice jedná se společností PMS Reality o koupi bývalé restaurace a přilehlých pozemků na Slovanském náměstí. Město by budovu mohlo využít zejména pro dětské družiny blízké Základní školy Slovan.

Článek

Budovu by mohly využívat i takzvané dětské skupiny, případě by se do ní mohla rozšířit kapacita mateřských škol. Hodnota domu činí podle znaleckého posudku, který si město nechalo zpracovat, zhruba 17,5 milionu korun. „Teď budou následovat další jednání, jestli se dohodneme s majitelem této budovy,“ řekl starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Základní škola Slovan je jednou z největších základních škol ve Zlínském kraji, navštěvuje ji zhruba 900 žáků. „Družinu však je škola schopna z prostorových důvodů zajistit jen pro žáky prvního, druhého a třetího ročníku. Vhodné by přitom bylo, pokud by družinu mohly navštěvovat i děti ze zbylých ročníků prvního stupně, tedy ze čtvrtých a pátých tříd,“ uvedl Němec. Pro tyto děti ale nejsou kapacity.

Budova někdejší restaurace na Slovanském náměstí, které radnice revitalizovala v roce 2014, je dlouhá léta nevyužívaná. Město navíc připravuje i úpravu blízkého prostranství u Knihovny Kroměřížska. „Bylo by proto vhodné, aby byla opravena a využívána i budova bývalé restaurace, ať město získá další upravenou lokalitu, ve které se lidé budou cítit dobře,“ doplnil starosta.

Stav třípodlažního objektu není z technického hlediska příliš dobrý. „Nicméně pro budoucí rekonstrukci bývalé restaurace jsou konstrukce využitelné. Jedná se zejména o nosné zdi, nosný sloupový systém a střechu,“ uvedl vedoucí radničního odboru investic Libor Pecháček.

Na rekonstrukci budovy už úřad vydal platné stavební povolení, měla být ale využita na pohostinskou činnost. „V roce 2014, kdy byla zpracována projektová dokumentace, byly náklady na rekonstrukci plánovány na zhruba 36 milionů korun. V nynějších cenách by oprava objektu odhadem přišla na více než 50 milionů korun,“ uvedl mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Město by ale na pořízení i rekonstrukci budovy mohlo čerpat dotace. „V současné době je z dotačních prostředků podporována výstavba, rekonstrukce a úpravy objektů či zázemí pro dětské skupiny. Mezi uznatelné náklady patří i nákup nemovitostí včetně pozemků. Předpokládá se, že podobné výzvy budou vypsány i v následujících letech,“ dodal Pecháček. Další možností je využít dotační programy směřované na energetické úspory.

Reklama

Doporučované