Hlavní obsah

Lidé ve Zlíně i letos rozhodnou o rozdělení pěti milionů v projektu Tvoříme Zlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé ve Zlíně letos v pátém ročníku rozhodnou o rozdělení pěti milionů korun v takzvaném participativním rozpočtu s názvem Tvoříme Zlín. Rozhodovat mohou také o využití 25 milionů korun, které budou mít k dispozici místní části.

Článek

„Letos tak rozhodnou naši občané o využití hned osmi procent z celkové částky, kterou máme určenou na investice. Ráda bych tedy obyvatele Zlína vyzvala, aby se nebáli zapojit do práce v místních komisích nebo sami navrhli v kancelářích místních částí své vlastní podněty. V neposlední řadě se mohou lidé zapojit a navrhnout proměnu veřejného prostoru v rámci projektu Tvoříme Zlín,“ uvedla radní Jana Bazelová (ANO).

Místní části si 25 milionů korun dělí každoročně od roku 2009, a to na základě počtu obyvatel. „Mezi největší místní části statutárního města Zlína se řadí Malenovice téměř se sedmi tisíci obyvateli či Kostelec, kde žije bezmála dva tisíce obyvatel. Naopak nejmenší místní částí je Salaš. Zde je trvale hlášeno méně než 200 obyvatel,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Ve čtvrtém ročníku projektu Tvoříme Zlín loni obyvatelé Zlína hlasováním vybrali z 25 navržených projektů k realizaci sedm malých a dva velké projekty. Zvolili například opravu chodníku, výsadbu cibulovin, venkovní cyklomyčku či hřiště pro seniory. Z velkých projektů vyhrál projekt Bosá stezka umístěná v Centrálním parku Jižní Svahy a bezbariérové hřiště v areálu kavárny Slunečnice. Navržené malé projekty jsou do půl milionu korun, velké projekty jsou v hodnotě do 1,5 milionu korun. Uskutečněno je tolik projektů, kolik se jich vejde do stanoveného rozpočtu.

Participativní rozpočet má ve Zlínském kraji také Vsetín, Valašské Meziříčí či Otrokovice.

Reklama

Doporučované