Hlavní obsah

Lidem se znovu otevřou menší památkové objekty na jihovýchodě Moravy

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Lidé budou moci znovu navštívit menší památkové objekty a muzea na jihovýchodě Moravy. Některé z nich jsou nepřístupné, případně je nutné se na jejich prohlídku domluvit s předstihem. Víkend památkových domků se uskuteční poosmé.

Článek

„O víkendu 4. a 5. června se do něj zapojí 54 objektů,“ sdělila Veronika Friedlová ze spolupořádajícího Regionu Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu.

Na vybraná místa budou moci lidé zavítat po oba dny v časech mezi 09:00 a 17:00. Premiérově se letos do akce zapojí expozice jízdy králů ve Skoronicích a venkovské muzeum ve Vracově nebo čerstvě rekonstruovaný Domek v Potoku v Bojkovicích. V některých památkách si návštěvníci užijí i doprovodný program. „Například v Dolních Bojanovicích si na sobotu připravili ochutnávku vín, v Dubňanech zase probíhá ojedinělá výstava úvodnic (obřadních plachet) a dalších krojových součástí,“ uvedl Zdeněk Šmýd z Turistické asociace Slovácko, která akci spolupořádá.

V usedlosti s číslem popisným 65 ve Vlčnově si lidé vyzkoušejí výrobu růžiček z papíru. V obci si mohou prohlédnout i další budovy, a to Muzeum lidových pálenic nebo Rolnický dům a hospodářství číslo popisné 57. V Trchalíkově usedlosti v Šumicích se v sobotu budou péct zelné placky na plotně a chleba, v neděli buchty ve výminku. Kromě usedlosti ve vesnici lidé mohou zavítat i do Šumického muzea, Hasoňovy chalupy a do vodního válcového mlýna.

Vyrazit lze i na statek Ve Vlčí ve Vyškovci zasazený do kopcovité krajiny. „V Bílých Karpatech můžete zajet ještě do Strání na Štrbákovec, do muzea v Bystřici pod Lopeníkem, do Komni nebo Bojkovic, kde bude kromě tradičně otevřeného Muzea Bojkovska otevřen nově zpřístupněný objekt – domek v Potoku 302. Fanoušci letecké historie by pak neměli minout unikátní muzeum Letecká bitva 29. 8. 1944 v Šanově,“ vyzvala zájemce Friedlová.

U příležitosti akce připravili pořadatelé třetím rokem i turistickou vizitku. „Každý rok ukazuje čtyři účastnická místa a pokaždé jiná. Sběratelé tak mají možnost získat vždy novou památku do sbírky. Každý rok také vzniká skládací brožura s mapou všech zúčastněných domků, která slouží jako pomůcka nejen v daný víkend, ale i po zbytek roku jako soubor tipů na výlety,“ doplnila Friedlová. K dispozici podle ní bude zdarma ve všech zapojených objektech a také v informačních centrech regionu. Podrobnosti jsou k dispozici na webu organizátorů.

Reklama

Doporučované