Hlavní obsah

Motoristům slouží u budovy městského úřadu v Bojkovicích nové parkoviště

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Motoristům slouží u budovy městského úřadu v Bojkovicích na Uherskohradišťsku nové parkoviště. Nabízí 58 míst. Čtyři z nich jsou vyhrazena pro elektromobily, od pondělí by u nich měly přibýt také dobíjecí stanice.

Článek

Náklady na vybudování parkoviště činily zhruba 20 milionů korun, přičemž asi šest milionů pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí.

Stavba parkoviště začala v březnu. Podle starosty jde o největší letos dokončenou investici města zhruba se 4400 obyvateli. „Parkování v centru Bojkovic je jako v každém jiném centru města vždycky problém,“ uvedl starosta města Petr Viceník (ODS).

Parkoviště je zájemcům k dispozici bezplatně. „Zastávám názor, že když je nějaký zpoplatněný systém, tak se vždy pokazí v sobotu večer nebo v neděli ráno. Navíc nemáme městskou policii, která by mohla řešit nějaké prohřešky,“ uvedl Viceník. Náklady na administrativu spojenou s penalizací případných neplatičů by podle něj také mohly přesáhnout částku získanou z parkovného.

Na nové parkoviště se motoristé dostanou z Komenského ulice, kde kvůli potřebnému vjezdu a výjezdu radnice koupila a nechala zbourat starší dům. Odstavnou plochu pro automobily pokrývá vsakovací dlažba. „Všechna dešťová voda se vsakuje do podloží. Je to efektivní. Když tam vylijete kýbl, tak voda zmizí před očima,“ řekl starosta.

Kromě návštěvníků centra města parkoviště slouží i cestujícím, kteří využívají nedalekou vlakovou zastávku. Cestu k vlaku si přes něj navíc mohou zkrátit a vyhnout se tak chůzi podél frekventované hlavní silnice. Do budoucna by se k městskému úřadu mohla dočasně přesunout také část vozidel obyvatel blízkého sídliště Mánesova II, jehož rekonstrukci radnice chystá.

Reklama

Související témata:

Doporučované