Hlavní obsah

Režisér Havelka připravuje nový film s pracovním názvem Zahradník

Režisér Jiří Havelka.

Reklama

Režisér Jiří Havelka připravuje film s pracovním názvem Zahradník. Oznámil to na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Jako jeho minulé celovečerní filmy, Vlastníci a Mimořádná událost, inspirovaly snímek skutečné události.

Článek

Půjde o příběh zahradníka, kterého utlačoval jeho soused, ruský majitel zámku. Snímek se podle Havelky natáčí na Vysočině u Humpolce ve mlýně, který patří jeho otci. Hlavní role ztvární Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá. Natáčení je zhruba v polovině. Premiéru by film mohl mít napřesrok v říjnu.

Havelka se ve středeční večerní debatě s návštěvníky LFŠ vrátil i ke svému zatím poslednímu snímku Mimořádná událost. Přestože kritický ohlas filmu nebyl tak pozitivní, jako tomu bylo v případě Vlastníků, Havelka ho považuje za mnohovrstevnatější.

„Mimořádná událost je pro mě sofistikovanější než Vlastníci, je to neurologická studie pátrání toho, kým jsme,“ řekl Havelka. Uvedl, že ani v jednom filmu mu nešlo o „sondu do čecháčkovství“, jak se o jeho snímcích často mluví. Pro něj šlo v obou případech o příběh postavený na lidské situaci a přístupu jednotlivých aktérů k ní.

Havelka začínal jako divadelní režisér a v divadle stále vidí hlavní těžiště své práce. „V divadle se cítím nejvíc přítomen. Jsem tam asi nejšťastnější vůbec,“ řekl. Dodal, že při zkoušení v divadle se do práce úplně ponoří a žije jen tím, během natáčení filmu vzniká mnoho aspektů, jež tento pocit narušují.

U herců, se kterými v divadle spolupracuje, je podle režiséra důležité, jestli jsou ochotni zkoušet bez textu, často věci měnit, předělávat a rychle zapomínat. „Pro mě je primární celková atmosféra a lidský přístup herců. To je pro mě zásadnější než talent a zásluhy,“ uvedl Havelka. Dodal, že na divadle ho baví hlavně „tělesná energie a bezprostřední kontakt diváka a herce“.

Režisér Havelka vystudoval jihlavské gymnázium a režii alternativního a loutkového divadla na DAMU. Již v době studií začal hrát a režírovat na malé scéně Ypsilonky. Také je jedním z členů kabaretního divadla Vosto5, které proslulo autorskými inscenacemi, jejichž základním stavebním kamenem je improvizace.

Reklama

Doporučované