Hlavní obsah

Skanzen Rochus v Uherském Hradišti provoní tradiční slovácké pokrmy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Uzené maso se švestkovou omáčkou a bramborovým knedlíkem, guláš, škvarky, klobásy, sladké placky báleše a patenty i slivovici mohou ochutnat příznivci tradiční slovácké kuchyně 24. září ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti.

Článek

Pro návštěvníky Slováckého festivalu chutí a vůní budou připravena také vína a piva z regionu. Letošní ročník je zaměřený na švestky, sdělila ČTK Veronika Friedlová ze sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko, hlavního pořadatele akce.

Gastrofestival se uskuteční poosmé. „Každému ročníku vévodí symbolicky nějaká surovina, motiv. Po loňském medu a ořeších jím letos budou švestky nebo jak se říká trnky. Nebudou tak chybět například tradiční báleše nebo patenty s povidly, ale ani povidla samotná. Ovšem poctivá, bez dochucovadel a umělých konzervantů,“ uvedla Friedlová. Zkrátka podle ní nepřijdou ani vegetariáni či lidé s bezlepkovou dietou, připravena pro ně bude například dýňová kaše s houbami. Báleše jsou placky z kynutého těsta, které lze ochutit podle libosti. Patenty jsou placky bramborové s povidly a mákem.

Kromě bohaté nabídky jídel lákají organizátoři na lokální pivo a víno od místních vinařů a příjemnou atmosféru. Letos přijalo pozvání na festival přes 20 prodejců. „Vloni festival navštívilo kolem 2000 návštěvníků,“ uvedl předseda správní rady Regionu Slovácko a uherskohradišťský starosta Stanislav Blaha (ODS).

Součástí připravovaného programu jsou folklorní vystoupení, zahraje též cimbálová muzika. O regionální kuchyni bude hovořit etnografka skanzenu Rochus Martina Čechmánková. Akce nabídne hry a poznávací úkoly pro děti, jízdu na poníkovi a tematické soutěže určené i dospělým. „Ceny pro úspěšné soutěžící věnované samotnými prodejci jsou převážně chutné a voňavé, ostatně jako celý festival,“ doplnila Friedlová. Areál muzea v přírodě bude pro návštěvníky otevřený od 10:00 do 16:00.

Reklama

Doporučované