Hlavní obsah

Na zámcích ve Vsetíně a Valašském Meziříčí budou výstavy živých hub

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na zámku ve Vsetíně a zámku Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku se příští týden uskuteční výstavy hub. Zájemci je budou moci navštívit od úterý 20. září do neděle 25. září.

Článek

Kromě ukázek hub nabídnou také mykologické poradny, přednášky a lektorské programy pro školy, sdělil dnes ČTK mluvčí pořádajícího Muzea regionu Valašsko Jiří Koňařík.

Houbařská sezona na Vsetínsku naplno začala v uplynulých týdnech. „Většina lidí se při sběru hub zaměřuje hlavně na své oblíbené a mnohdy vlastně ani netuší, jaké bohatství druhů okolní příroda doopravdy nabízí,“ uvedl Koňařík. Chystané výstavy hub, které muzejníci pořádají už několik let, se to podle něj snaží změnit.

Zaměstnanci muzea proto vyrážejí do okolních lesů a sbírají aktuálně rostoucí jedlé i jedovaté houby, které následně odborně popíše mykolog. Exponáty na výstavě průběžně doplňují, aby byly stále co nejčerstvější. „Rozsah samozřejmě závisí na tom, jaká je aktuálně houbařská sezona. Pokud se vydaří, může to být klidně i přes stovku druhů. Trefit přesný termín ale není vůbec jednoduché, protože výstavy se plánují několik měsíců předem. Po zkušenostech z předešlých let jsme se rozhodli letošní ročník posunout ze začátku října blíže zářijovému úplňku,“ uvedl jeden z kurátorů výstav František Mucha.

Kromě ukázek vzácných i běžných druhů hub se návštěvníci mohou těšit na doprovodný program s mykologem Jiřím Polčákem. V úterý 20. září povede na vsetínském zámku od 14:00 do 16:30 mykologickou poradnu a od 17:00 přednášku s názvem Houby kolem nás. „Ve středu 21. září se ve stejných časech setká i s návštěvníky zámku Kinských ve Valašském Meziříčí, kam se výstava vrací zpět z dočasného azylu v Lešné u Valašského Meziříčí, který si vynutila rozsáhlá rekonstrukce meziříčského zámku,“ doplnila další kurátorka Květa Zemanová.

Součástí obou výstav budou i letos lektorské programy pro školy. Více informací jsou k dispozici na webových stránkách muzea.

Reklama

Doporučované