Hlavní obsah

Rekonstrukce zákroku v Teplicích: 9 minut čekání na sanitku a jedna neznámá

Foto: Seznam Zprávy

Na místě zákroku začalo krátce po smrti muže vznikat pietní místo.

Reklama

aktualizováno •

Ústečtí policisté popsali, jak probíhal sobotní zákrok proti muži v Teplicích. Vyplývá z toho, že záchranáři muže hned po převzetí resuscitovali. Policie zopakovala, že zákrok proti recidivistovi a uživateli drog byl adekvátní.

Článek

Události v ulici U Hřiště popsal krajský ředitel ústecké policie Jaroslav Kníže.

Vše začalo tím, že neznámý volající na linku 158 ohlásil, že dochází k napadání osob a poškozování majetku. Policisté byli na místě do tří minut. Bylo 14:56.

14:59 Na místo dorazila teplická policejní hlídka, která v ulici U Hřiště našla dva muže, kvůli kterým byli přivoláni. „Následně našla jednoho muže, který ležel na zemi, vydával nesrozumitelné výkřiky, oháněl se okolo sebe a měl na těle známky drobných poranění,“ uvedl Kníže.

Policisté se s ním snažili komunikovat, ale neúspěšně. „Oháněl se rukami, kopal kolem sebe a policistu i kousl,“ pokračoval v popisu policejní ředitel.

Protože tím došlo k útoku na úřední osobu, rozhodli se ho policisté zadržet. „Byly použity chvaty, hmaty a pouta. Do tohoto zákroku se zapojili postupně všichni tři policisté.“

Video zachycující zákrok policistů.Video: facebook.com

15:02 Protože policisté z chování muže usoudili, že požil omamné a psychotropní látky, přivolali záchranku. „Muž komunikoval a ošetření odmítal,“ uvedl ředitel.

15:11 Přijela zdravotnická záchranná služba. Posádka připravila záchranářské lehátko, položila jej na chodník a ve spolupráci s policií muže naložili a dali ho do vozu. „Následně ve voze byla zahájena resuscitace,“ pokračoval Kníže.

15:28 Zdravotnická záchranná služba z místa odjíždí.

15:45 Policie dostala informaci, že lékař v nemocnici konstatoval smrt pacienta.

Zůstala jedna neznámá

„Udělali to, co měli,“ uzavřel popis zákroku policejní ředitel Kníže. Pitva zemřelého podle nich neodhalila známky poranění orgánů ani dušení, muž měl v těle pervitin. „Osoba pod psychotropními látkami je mimořádně nebezpečná sobě i komukoliv z nás,“ doplnil ho náměstek Zbyněk Dvořák.

Na otázku, zda bylo ale nezbytné na muži klečet po celou dobu, uvedl: „Policisté opakovaně opustili od sevření, ale jmenovaný reagoval zvýšením agresivity a napadl policistu. Policista, který jistil jmenovaného nohou v oblasti beder a s pomocí rukou na lopatkách, se pokusil několikrát tento chvat ukončit, ale jmenovaný reagoval silným odporem a hrozilo zranění zadrženého i policisty.“

Jedna otázka ale zůstala nedořečená. Zda muže policie předávala záchranářům v bezvědomí. V takovém případě by byla na místě otázka, zda již oni neměli začít s masáží srdce.

„Samozřejmě je to i předmětem trestního řízení, bude to i předmětem soudní pitvy. Konkrétně co se dělo na místě v době nakládání. Tam jsme zatím skutečně ještě nedošli ke konečnému závěru,“ řekl Kníže.

Na přímý dotaz, zda muž ztratil vědomí během zákroku, odpověděl: „V tuto chvíli to nejsem schopen říct.“ Záchranná služba na dotaz Seznam Zpráv uvedla, že probíhá vyšetřování, nicméně se ke zdravotnímu stavu konkrétních osob stejně nemůže vyjadřovat.

Ředitel ještě dodal, že měli policisté po incidentu drobná poranění, nyní dál vykonávají službu. „Tyto záležitosti mají vliv i na ně, pokud bych se zabýval psychickým stavem. Což je samozřejmé,“ uvedl k tomu, jak zpochybňování adekvátnosti zákroku ze strany některých lidí na policisty působí.

Nejnovější video k incidentu, které zachycuje agresivní chování muže před příjezdem policie.Video: FB

Sobotní incident policie prověřuje jako nedovolené nakládání s drogami, za které hrozí deset až 18 let vězení. Šetří také násilí proti úřední osobě a přestupek proti občanskému soužití. Krajská policie požádala veřejnost, aby jí poskytla záznamy, které mohou přispět k objasnění incidentu. Uvedla, že vlastní záznamy ani záběry z uličních kamer nemá.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) momentálně nespatřuje v jednání policistů trestný čin. Znovu se jich také ve čtvrtek zastal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), dříve také premiér Andrej Babiš (ANO) či policejní prezident Jan Švejdar.

K důslednému vyšetření incidentu vyzvala Rada Evropy i česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, která zákrok policie označila za hrubý a nezákonný.

Reklama

Související témata:

Doporučované