Hlavní obsah

Rekonstrukce zámeckého parku v Bruntále skončí v dubnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rekonstrukce zámeckého parku v Bruntále by měla skončit v dubnu příštího roku. Opravy, které začaly letos na jaře, vyjdou město na 23 milionů korun. ČTK to řekla Zuzana Pršalová z bruntálské radnice.

Článek

Už letos skončila oprava zámeckého zahradního sálu, takzvané saly terreny.

„Práce v areálu bruntálského zámku probíhají od letošního jara. Jedná se o celkovou obnovu parku zahrnující úpravy zeleně, komunikací a také všech staveb v parku mimo budovu saly terreny,“ řekla ředitelka bruntálského zámku Jitka Koščáková.

Podle ní odborníci už ošetřili dřeviny a vykáceli mrtvé stromy. V přední části parku byl opraven kryt civilní obrany. „Rekonstruovány byly dochované zbytky hradeb, pracuje se na úpravě obou bašt. Také byly nově osazeny alegorické sochy v přední části parku. Tyto sochy dotvářejí francouzskou formu parkové úpravy,“ řekla. Nyní technici opravují jezírko a oplocení lemující park po celém jeho obvodu. „Dokončovat se budou ještě cesty a chodníky a je třeba upravit travnaté plochy,“ dodala.

Práce podle ředitelky postupují více než dobře. Pokud nenastanou nepříznivé nepředvídatelné okolnosti, mohl by být projekt dokončen do dubna 2021. „Novou sezonu plánujeme slavnostně zahájit společně s provozem nově opraveného parku a současně bude pro veřejnost otevřena také sala terrena,“ dodala Koščáková.

Sala terrena, neboli zahradní sál, je otevřená architektonická stavba charakteristická pro barokní palácové a zámecké zahrady. Prostor je otevřen do zahrady, která je ve stejné úrovni nebo přístupná několika stupni schodiště. Sloužila pro relaxaci, svačiny či koncerty.

Po rekonstrukci bude sala terrena v Bruntále sloužit pro menší a komorní akce. „Budeme zde pořádat komorní koncerty, recitály a přednášky. Od příštího roku zde bude fungovat i kavárna. Takže lidé budou moci jen tak přijít a posedět v zámecké zahradě,“ řekla mluvčí zámku Ema Havelková. Náklady na projekt se pohybovaly kolem 31 milionů korun bez DPH. Z 85 procent obnovu hradila EU, zbytek peněz poskytl stát a kraj.

Reklama

Doporučované