Hlavní obsah

Rektor ČVUT si přivedl poradce na dotace, kterého soud ztrestal za daňový podvod

Miroslav Elfmark odsouzený za daňový podvod na univerzitě skončil.

Reklama

Jeden z nejznámějších dotačních poradců skončil ve své roli poradce na Českém vysokém učení technickém. Jeho působení na univerzitě zmapoval časopis Reportér, svá zjištění zveřejňuje ve spolupráci se Seznamem.

Článek

Miroslav Elfmark byl před pár týdny pravomocně odsouzen za velký daňový podvod a univerzita s ním spolupráci ukončila. „ČVUT v Praze s inženýrem Elfmarkem končí dohodu o pracovní činnosti,“ potvrzuje mluvčí univerzity Andrea Vondráková. Elfmarka si před dvěma lety přivedl jako svého poradce rektor ČVUT Petr Konvalinka.

Loni se Elfmark navíc stal za ČVUT odborným konzultantem vyhledávajícím pro státní Správu úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) vhodné „operační programy“ a asistentem „při přípravě projektů“, které by z těchto dotací mohly být placené.

Vyplývá to z informací měsíčníku Reportér, který se Elfmarkovým případem zabýval ve spolupráci s redakcí Seznamu. Jednoho takového projektu za 79 milionů se již Miroslav Elfmark účastní jako projektový manažer za ČVUT.

Na univerzitě to nyní kvůli jeho smlouvám a vztahu s rektorem Konvalinkou vře. Rektor i jeho poradce od počátku vzájemný vztah zlehčovali. Po dvou letech se na světlo dostávají první důkazy o tom, jak Miroslav Elfmark ovlivňoval výběr a vyhazovy lidí na klíčových pozicích, aby získal přístup k informacím, k financím a projektům univerzity.

„Je potřeba zdokumentovat, jaké peníze inženýr Elfmark z projektů ČVUT dostal, že to bylo podložené konkrétní prací a nejednalo se o provizi za to, že z někoho něco vymámil,“ reagoval při jednání akademického senátu děkan elektrotechnické fakulty Pavel Ripka.

Důkaz z tajné nahrávky

Rektor kvůli Elfmarkovi také čelil výzvě k „vyvození osobní odpovědnosti“ na prvním zasedání akademického senátu ČVUT v září, těsně před startem výuky. „Není přijatelné, aby  poradce rektora zasahoval do řízení ČVUT způsobem, který hrubě porušuje vnitřní předpisy univerzity,“ uvedl Petr Olšák, učitel matematiky a předseda legislativní komise v akademickém senátu.

Olšák patří mezi několik akademických hodnostářů ČVUT, kteří slyšeli záznamy, na kterých Miroslav Elfmark do detailu líčí, jak chce mít školu s rektorem pod kontrolou, koho okleští, kdo kasíruje a koho ještě potřebuje v rámci školy upíchnout. A také o tom, jací kamarádi jsou s rektorem Konvalinkou.

Miroslav Elfmark na snímku z 90. let

Na nahrávce Miroslav Elfmark například chce, aby ředitelka Správy účelových zařízení ČVUT Markéta Kabourková přijala Elfmarkovy lidi: „Já vás nemusím řídit, jako že vám budu stát za zadkem. Ani na to nemám čas. Ale jde mi o to, abychom tam dali nějaké svoje lidi, po vzájemné dohodě, kteří ale budou dělat, jsou dělní a abychom neudělali zbytečně víc kravin, než je potřeba.“

Elfmark na záznamu zároveň tvrdí, že od začátku byla domluva, že na něj rektor koleje a menzy přehodí: „Já tam mám tu doktorku, kterou bych chtěl, abyste si ji vzala taky. Už jenom kvůli tomu, že s ní mám nějaký kšefty. Ale ona bude dělat. Máme člověka na výběrový řízení. Pojďme to udělat, ať tam máme lidi, kteří vám budou pomáhat. My taky děláme s právníky z venku. Kdo myslíte, že nám nastavuje inkubátor, kdo myslíte, že nám kontroluje smlouvy na transfer technologií?“

Někteří přímí aktéři dění na ČVUT potvrdili pravost záznamů a popsali styl, jakým Elfmark na škole působil. Dva manažeři ČVUT popsali, jak byli vyhození poté, co se odmítli jeho radami řídit.

Dohled nad pětimiliardovým rozpočtem ČVUT

Kvestor Tomáš Pelikán byl odvolán v červenci, šéfka kolejí a menz Markéta Kabourková v září. Kvestor spravuje téměř pětimiliardový rozpočet ČVUT, ředitel účelových zařízení téměř čtyřsetmilionový obrat kolejí a menz.

Bývalý kvestor i šéfka kolejí a menz chtějí v říjnu vystoupit před senátory ČVUT a ukázat na podle nich skutečné důvody, osoby a smlouvy, proč museli odejít.

Rektor Konvalinka na otázky Seznamu nechce hodnotit zveřejněné nahrávky. „Nedisponuji žádnými nahrávkami, a pokud vím z doslechu, nikdo nahrávky neautorizoval, byly pořízeny podvodným způsobem. O osudech lidí Elfmark nikdy nerozhodoval," odpověděl písemně Konvalinka.

Rektor považuje jejich vztah za pracovní. „Elfmarka jsem poznal až po svém nástupu do funkce rektora," vysvětluje Konvalinka s tím, že nevidí žádný důvod pro vyvození osobní odpovědnosti.

Miroslav Elfmark dění okolo své osoby na univerzitě považuje „za špinavost a mstu“. K výrokům nebo záznamům uvádí, že se vyjadřovat nechce a nemůže, protože „neví, jak byly vyrobeny, ani s kým jsou“.

Naposledy působil ve veřejné funkci jako šéf sekce na Ministerstvu průmyslu, který spravoval desítky miliard dotací proudící z evropských a národních fondů. Jeho úřednická kariéra však náhle skončila v roce 2010, den po trestním oznámení kvůli podezření z korupce při přidělování dotace byl odvolán.

Podrobný příběh Miroslava Elfmarka najdete v magazínu Reportér, který vyšel 10. října.

Reklama

Související témata:

Doporučované