Hlavní obsah

Rektoři univerzit se bojí, že se kvůli covidu studenti do škol nevrátí

Foto: Unsplash

Zůstanou učebny na podzim prázdné?

Reklama

Kvůli epidemii covidu-19 hrozí to, že na vysokých školách ani v nadcházejícím akademickém roce nebude moci fungovat řádná prezenční výuka.

Článek

Na zasedání předsednictva České konference rektorů (ČKR) se na tom dnes shodli rektoři vysokých škol. Podle nich je v současnosti stále nízká proočkovanost české populace a kontrola protiepidemického režimu o letních prázdninách není dostatečná. Informovala o tom mluvčí České zemědělské univerzity v Praze Karla Mráčková.

Na dnešním zasedání ČKR se podle ní sešli členové odstupujícího a nově zvoleného předsednictva organizace. Rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička, který stál v čele ČKR v posledních dvou letech, při té příležitosti předal předsednictví svému nástupci, rektorovi Masarykovy univerzity v Brně Martinu Barešovi, sdělila Mráčková. Nové vedení si rektoři zvolili 3. června v Brně, Sklenička do něj už nekandidoval. Bareš bude místo oficiálně zastávat od 1. srpna.

„Všichni přítomní se shodli mimo jiné na tom, že řádná kontaktní výuka je znovu ohrožena i v nadcházejícím akademickém roce. Důvody jsou především nízká proočkovanost české populace a nedostatečně kontrolovaný režim během letních dovolených,“ uvedla Mráčková.

Většina vysokých škol loni na podzim kvůli epidemii s prezenční výukou ani nezačala, od 12. října musely po rozhodnutí vlády přejít na výuku na dálku všechny. Výjimka platila jen na účast na klinickou a praktickou výuku a praxi studentů zdravotnických studijních programů a farmacie. Další obory se mohly k praktické výuce vrátit nakrátko v prosinci a pak až od 26. dubna poslední ročníky a od 10. května ostatní. Teoretická výuka se na vysokých školách mohla obnovit od 24. května, kdy ale již většinou začínalo zkouškové období.

V posledních dnech se vývoj epidemie v Česku opět zhoršuje. Ve čtvrtek podle statistik Ministerstva zdravotnictví přibylo 164 případů koronaviru, nejvíce od poloviny června. Je to o 70 víc než minulý týden. Zvyšuje se rovněž reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Nyní má hodnotu téměř 1,3, a je tak nejvyšší od začátku ledna. Zdravotníci ve čtvrtek aplikovali 106 000 dávek vakcíny, nejméně v tomto týdnu. Od prosincového začátku vakcinace má ukončené očkování 3 366 292 lidí, to je asi 31,5 procenta obyvatel ČR.

Za opětovným zrychlováním epidemie je podle odborníků nakažlivější mutace delta. Vláda ve čtvrtek v reakci na obrat vývoje epidemie zpřísnila způsob prokazování bezinfekčnosti a ohlásila zavedení povinných testů při návratu do České republiky ze zahraničí. Bez testu po dovolené v cizině nebudou lidé smět do práce. Změny zaváděné kvůli obavám z delta varianty budou platit od pátku 9. července.

Reklama

Doporučované