Hlavní obsah

Rekvizita za miliony: Conneryho pistole z první bondovky jde do dražby

Foto: Getty Images

Rekvizita, kterou držel herec Sean Connery jako James Bond, jde do prodeje. Ilustrační fotografie.

Reklama

Pistole Walther PP z prvního filmu s Jamesem Bondem jde do dražby. Aukční síň očekává, že se zbraň prodá přibližně za 200 000 dolarů. Do prodeje jdou i rekvizity z Terminátora, Návratu do budoucnosti nebo Pulp Fiction.

Článek

Ikonografie Jamese Bonda je skoro stejně slavná jako samotná postava. Agent 007 je známý pro svůj Aston Martin, klobouk, protřepané a nemíchané martini a pistoli Walther PPK.

I když ve filmech byla Bondova kapesní pistole označována jako Walther PPK, rekvizitou použitou v úplně první bondovce Dr. No z roku 1962, v níž hlavní roli ztvárnil nedávno zesnulý herec Sean Connery, byl Walther PP, který byl o něco větší.

Tato deaktivovaná pistole Walther PP, jedna ze dvou rekvizit, které si ve filmu zahrály s Connerym, jde do dražby. Podle serveru CNN se prodej „Icons & Idols Trilogy: Hollywood“ uskuteční online 3. prosince v Beverly Hills. Podle aukční síně se očekává, že se zbraň vydraží až za 200 000 dolarů (4,5 milionu korun).

„Ve filmovém debutu Jamese Bonda používá Connery v celém filmu tuto zbraň, a pomáhá tak vytvořit a definovat postavu, která se v knihách, filmech a dalších médiích objevuje posledních šest desetiletí,“ uvedla aukční síň v tiskové zprávě.

Connery zemřel 31. října ve věku 90 let. Vzdali mu hold fanoušci z celého světa, ale také jeho herečtí nástupci, kteří ztvárnili další postavy Bonda, včetně Daniela Craiga. Výkonný ředitel aukční síně Julien's Auctions Martin Nolan uvedl, že byli Conneryho smrtí „hluboce zarmouceni“.

„Silueta agenta 007, která drží tuto zbraň, se stala nejznámějším obrazem franšízy Jamese Bonda a jedním z nejznámějších odkazů popkultury všech dob,“ uvedl Nolan. „Je nám ctí zahrnout jeho pistoli Walther PP jako hlavní položku naší aukce spolu se stovkami dalších historických památek z největších hollywoodských filmů a televizních seriálů.“

Rekvizitu původně vlastnil britský rekvizitář Bapty, dokud nebyla v roce 2006 prodána na archivní aukci. Kupující ji podle slov Julien's Auctions doposud uchovával v soukromé sbírce.

Aukce zahrnuje přes 500 dalších položek, které diváci mohou znát z několika nezapomenutelných hollywoodských filmů. Mezi nimi je i helma stíhacího pilota, kterou na sobě měl Tom Cruise ve snímku Top Gun. Její odhadovaná hodnota činí 50 000 dolarů (více než milion korun).

Do dražby jde i černá kožená bunda Arnolda Schwarzeneggera ze snímku Terminátor, jejíž hodnota se odhaduje až na 50 000 dolarů, hoverboard z filmové trilogie Návrat do budoucnosti, který by se mohl prodat až za 9 000 dolarů (200 tisíc korun), nebo rekvizity z kultovního filmu Pulp Fiction od režiséra Quentina Tarantina.

Reklama

Doporučované