Hlavní obsah

Rembrandtovu výstavu v Praze už viděly tisíce lidí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Výstavu děl slavného nizozemského malíře Rembrandta van Rijna vidělo za prvních několik dní na tuzemské poměry nebývale mnoho lidí.

Článek

Mluvčí pořádající Národní galerie Praha Eva Sochorová dnes ČTK řekla, že za prodloužený víkend výstavu denně navštívilo v průměru téměř tisíc lidí. Pořadatelé s ohledem na platná hygienická opatření nepouštějí najednou do expozice více než 100 lidí. Výstava se návštěvníkům otevřela 25. září a potrvá do konce ledna.

„Z vysoké návštěvnosti v této době máme nesmírnou radost. Návštěvníci nemusí mít obavy, přísně dodržujeme veškerá nařízení vlády a hygienická opatření. Neustále monitorujeme počet osob v objektu, v prostorách celé výstavy nikdy není více než 100 osob najednou, kontrolovány jsou i rozestupy,“ uvedla mluvčí.

Dlouho připravovaný mezinárodní projekt zdržela o půl roku pandemie koronaviru, pořadatelé museli mimo jiné vyjednat jiné zápůjčky uměleckých děl, protože některá nebylo možné dovézt. Výstava v paláci Kinských na Staroměstském náměstí představuje na 115 děl z významných zahraničních i tuzemských institucí a soukromých sbírek, včetně jediné Rembrandtovy malby na českém území. Obraz Učenec ve studovně z roku 1634 ze sbírky Národní galerie je podle odborníků vzorovým příkladem Rembrandtova umění zachytit pocity a duševní rozpoložení portrétovaného.

Rembrandt van Rijn (1606 až 1669) byl nizozemský malíř, kreslíř, grafik a rytec. Je považován za jednoho z nejlepších malířů a grafiků západního umění. Slavným se stal již za svého života a záhy byl považován za největšího nizozemského malíře. Jeho dílo zahrnuje portréty, zejména autoportréty, a také krajiny a obrazy s mytologickými či biblickými tématy.

Výstava je mimořádně přístupná i v pondělí, ve středu v prodloužené otevírací době do 20:00.

Reklama

Doporučované