Hlavní obsah

Republikáni si chtěli ochočit Trumpa. Zkrotil je dvěma tweety

Trumpovi stačily dva tweety a jeho republikáni otočili.

 

Reklama

Nastupující prezident si ještě před inaugurací připsal vítězství nad svým největším soupeřem – vlastní stranou.

Článek

Sňatek z rozumu a s pořádným skřípěním zubů. Tak funguje vztah Donalda Trumpa s republikány. Špičky strany, kterou Trump oficiálně zastupuje, do poslední chvíle bojovaly proti jeho zvolení. Když se ukázalo, že si cestu do Bílého domu vybojoval, společně s řadou komentátorů se utěšovaly představou, že protřelí matadoři, znalí triků washingtonské reálpolitiky, nováčka snadno zkrotí.

Hned při prvním střetnutí se ukázalo, že se možná mýlí. Donald Trump opět prokázal svůj cit pro veřejné mínění a triumfoval za pomoci své oblíbené zbraně – Twitteru.

Nepohodlný úřad pro etiku

Pro republikány to přitom měl být okamžik triumfu. Kongres se poprvé sešel ve složení, které jim zajišťuje pohodlnou většinu. A hned při první příležitosti se noví páni situace rozhodli výrazně přistřihnout křídla Úřadu pro etiku. Instituce, vytvořená po sérii skandálů v roce 2008, má sbírat, prověřovat a policii postupovat podezření na přečiny poslanců a senátorů.

19 hodin dlouhé drama začalo noční, uzavřenou schůzí republikánské frakce, na které návrh na výrazné omezení pravomocí Úřadu pro etiku snadno prošel.

„Opravdu musí (republikánští kongresmani) udělat z oslabení etického úřadu prioritu číslo jedna?" ptal se Donald Trump na Twitteru.

Po rozednění ale do hry vstoupila veřejnost. Zavalila zákonodárce nesouhlasnými e-maily. Dopoledne přišel úder nastupujícího prezidenta. Jak jinak než ve tweetu.

„Při vědomí vší té práce, která leží před Kongresem - opravdu musí udělat z oslabení etického úřadu, jakkoliv je nespravedlivý, bod programu a prioritu číslo jedna? Soustřeďte se radši na daňovou reformu, zdravotní péči a celou řadu dalších, důležitějších věcí!“ rázně vytkl Trump kongresmanům ve dvou tweetových zprávách.

„Soustřeďte se na reformu daní a zdravotnického systému," vzkázal svým republikánským kongresmanům Donald Trump.

Republikánské vedení poté sklopilo uši a návrh shodilo ze stolu, bez ohledu na to, že vůči Úřadu pro etiku, jehož činnost se často omezuje na zveřejňování anonymních obvinění bez skálopevných důkazů, má výhrady i řada demokratů. Proti se postavil i šéf republikánské většiny v Kongresu a jeden z Trumpových hlavních rivalů, Paul Ryan.

Pro Donalda Trumpa to znamená velké povzbuzení. Ukazuje se, že dál funguje jeho volební rétorika, ve které se opíral do „washingtonské bažiny“, zavedených a údajně beznadějně zkorumpovaných politických struktur. A že také funguje jeho politická zbraň hromadného ničení: mobilizace veřejného mínění pomocí Twitteru.

Schyluje se k novému střetu

Další a zřejmě riskantnější střet s republikány ale Trumpa teprve čeká. Pole si pro něj nastupující prezident začal chystat ještě před koncem bitvy o etický panel.

Přes twitterový účet zaútočil na americké tajné služby. Podle Trumpa protahují předání informací o údajných hackerských útocích Ruska v průběhu amerických prezidentských voleb.

„Možná je potřeba víc času k vytvoření kauzy. Velmi divné!“ napsal muž, který coby prezidentský kandidát sliboval zlepšení vztahů s Moskvou.

„Možná potřebují víc času, aby vytvořily kauzu,“ obul se Donald Trump do tajných služeb.

Splnění tohoto slibu si ale zřejmě vyžádá konflikt s řadou republikánských politiků. Ti dlouho volali po potrestání Moskvy za aktivity hackerů a v zásadě souhlasí s jedním z posledních kroků odcházející Obamovy administrativy – vypovězení 35 ruských diplomatů.

Reklama

Doporučované