Hlavní obsah

Řešení bez Asada. Mocnosti si řekly scénář, jak rozplétat syrskou krizi

Do řešení budoucnosti Sýrie se musí zapojit i Rusko, soudí státníci ze zemí G7.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Rusko musí být součástí řešení, shodla se G7. Další sankce, které vůči Moskvě a Damašku někteří z ministrů zahraničí sedmi nejvýkonnějších zemí světa prosazovali, neprošly.

Článek

Sedm velkých světových ekonomik sdružených ve skupině G7 dnes zvolilo smířlivý přístup vůči Rusku v souvislosti s konfliktem v Sýrii. Chtějí povzbudit Moskvu, aby souhlasila s politickým řešením krize, které ale nepočítá s tím, že by syrský prezident Bašár Asad zůstal u moci. Vládcem země, kterou už šest let zmítá krvavá válka, je především díky ruským intervencím.

Agentura Reuters citovala francouzského ministra zahraničí Jean-Marca Ayraulta, podle něhož se země G7 na zpřísnění sankcí proti Rusku a Sýrii nedohodly.

Tyto návrhy vyvolal nedávný chemický útok na syrské civilisty s desítkami obětí, včetně mnoha dětí. Západ útok připisuje syrské armádě, která to popírá.

V závěrečném prohlášení ale skupina G7 Moskvě vzkazuje, že se nemá chovat pokrytecky a musí přijmout svou zodpovědnost za další vývoj v Sýrii. Státy G7 se podle Ayraulta zároveň shodly, že Asad nemůže být součástí syrské budoucnosti.

Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel podle agentury AFP prohlásil, že G7 nestojí o eskalaci násilí v Sýrii. Podle Gabriela země G7 hodlají přesvědčit Rusko, aby se odvrátilo od svého spojence Asada. „Nemůžete stát po boku režimu, který jedovatého plynu proti vlastnímu obyvatelstvu nepoužil poprvé," řekl.

"Rusko může být součástí této budoucnosti a hrát důležitou roli," uvedl rovněž americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Nebo může podle něj zůstat v alianci se Sýrií, Íránem a libanonskou radikální skupinou Hizballáh, což nebude z dlouhodobého hlediska sloužit zájmům Ruska. "Nám je jasné, že vláda Asadovy rodiny se chýlí ke konci," citovala ministra agentura Reuters.

Jednání zemí G7 (Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo a USA) se kvůli syrské problematice zúčastnili také zástupci Turecka, Saúdské Arábie, Kataru, Spojených arabských emirátů a Jordánska.

Reklama

Související témata:

Doporučované