Hlavní obsah

Agentura Reuters potvrdila sto mrtvých ruských žoldnéřů v Sýrii, oficiální místa stále mlží

Při útoku v Sýrii minulý týden zemřelo sto žoldnéřů, potvrzuje Reuters. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Agentura Reuters v pátek potvrdila informaci o stovce mrtvých žoldnéřů z Ruska. Ti zahynuli při útoku na ropnou rafinerii, kterou bránily americké jednotky.

Článek

Při útoku spojeneckých sil vedených Američany na syrské jednotky podporované Moskvou minulý týden zahynulo kolem stovky ruských žoldnéřů a dalších 200 jich bylo zraněno. Informaci v pátek potvrdila agentura Reuters. Se zprávou přišla již dříve tento týden ruská média.

Reuters o obětech informoval s odvoláním na nemocnice a zainteresované osoby. Zdroje uvádějí, že ranění byli v průběhu minulých dní ze Sýrie transportováni do vojenských nemocnic v Rusku.

Naopak Kreml v pátek novinářům vzkázal, že o ruských obětech v Sýrii nemá žádné nové informace. Moskva ve čtvrtek přiznala pět obětí. Mezi nimi ale prý nejsou žádní příslušníci ruské armády. „K tomu, co jsme už řekli, nemáme co dodat,” řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Některé zdroje píšou, že proti Američanům bojovali prakticky jen Rusové s podporou několika syrských a íránských instruktorů. Smyslem operace prý bylo vyzkoušet, zda a jak budou americké jednotky na útok reagovat.

Rusové byli zabiti při útoku na ropnou rafinerii, kterou bránily americké jednotky. Velení jednotek USA podle Reuters ruský armádní štáb s dvacetiminutovým předstihem informovalo, že na útok odpoví. Není ale jasné, zda se varování dostalo k ruským žoldnéřům.

Tento střet dokazuje, že Rusko je zapojené do syrské války více, než přiznává. Riskuje tak, že bude v Sýrii vtaženo do přímé konfrontace se Spojenými státy.

Reklama

Související témata:

Doporučované