Hlavní obsah

Reynkův zámeček v Petrkově čekají postupné opravy, budou i akce pro veřejnost

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Reynkův zámeček v Petrkově čekají opravy, nejdřív by měly přijít na řadu střechy a odvlhčení zdiva. Areál se pro veřejnost přesto neuzavře.

Článek

„Památník národního písemnictví tam pořádal první ze série setkání Letní Petrkov, která budou do září. V zimních měsících budou setkání pouze výjimečná, měly by to být například komorní koncerty v patře domu,“ řekla vedoucí centra Petrkov Lucie Tučková.

„Naším úkolem je bojovat s vlhkostí, udělat maximum práce, ale také přivádět návštěvníky. Nesmíme ten dům zavřít na několik let,“ řekla Tučková.

Dnešní program začal tři hodiny po poledni, přístupná byla část zámečku a zahrada. Výstavu přibližující pomocí černobílých fotografií, básní nebo grafik život a dílo členů rodiny Reynkovy si během první hodiny prohlédly desítky lidí. Písničkář Karel Vepřek pak ve dvoře hrál zhudebněné básně Bohuslava Reynka. „Jsem velmi rád, že v krátkém čase se již něco děje a že ten zámeček ožívá,“ řekl ředitel památníku Zdeněk Freisleben.

Zámeček, ve kterém žil a tvořil básník, grafik a překladatel Bohuslav Reynek (1892 až 1971) s rodinou, nedávno koupil stát, který ho předal do správy Památníku národního písemnictví. Cílem je vytvořit tam česko-francouzské kulturní centrum. Podle dřívějších informací by stát měl v příštích pěti letech do rekonstrukce objektu, zřízení centra a jeho provozu vložit téměř 150 milionů korun.

„Počítá se s tím a předpokládám, že tomu tak bude,“ řekl Freisleben. Areál podle něj není v moc dobrém technickém stavu, především zámeček, který trpí vlhkostí. Opravy budou prováděné postupně, nejdřív by měl přijít na řadu zámeček, pak hospodářské budovy. „Aby ten areál sloužil svému účelu tak, jak je to naplánováno. To znamená, aby tady byly potom i prostory pro výtvarné dílny, ateliéry a další využití, se kterým počítáme,“ řekl ředitel.

Mezi prvními úkoly byla podle Tučkové základní péče o zahradu. Letos se podle ní už také budou řešit některé části střechy, které jsou v havarijním stavu nebo třeba děravé oplocení. Vyzvedla pomoc lidí z Petrkova a sousední Lípy. Místní se podle ní za zámeček postavili nejen vloni, když se podepisovala petice Zachraňte Petrkov! „Daleko víc teď, když přišli se svými sekačkami, kolečky a nasadili svoje ruce a svoje tělo do práce,“ řekla vedoucí centra. Dobrovolníci pomáhali také s roznášením pozvánek a vylepováním plakátů na dnešní akci, připravili občerstvení a starali se o návštěvníky.

Reynek v petrkovském domě žil s manželkou, francouzskou básnířkou a překladatelkou Suzanne Renaudovou, bydleli v něm i jejich synové, fotograf Daniel a překladatel Jiří. V roce 2014 oba krátce po sobě zemřeli, nemovitosti přešly na jejich potomky. Stát za ně zaplatil 18 milionů korun. Kromě budov a parku byly součástí prodejní nabídky lesy, pole a dva rybníky.

Reklama

Doporučované