Hlavní obsah

Rezidentní parkování v Brně se příští rok rozšíří do dalších sedmi oblastí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Do systému rezidentního parkování v Brně se příští rok připojí dalších sedm oblastí. Dvě jsou v městské části Královo Pole a pět v části Brno-sever.

Článek

Při sestavování harmonogramu, který dnes schválili brněnští radní, vedení města zohlednilo možnosti provedení dopravního značení i požadavky městských částí. V tiskové zprávě to za magistrát uvedla Anna Dudková. Harmonogram pro rok 2022 předpokládá zapojení oblastí Dalimilova, Herčíkova, Erbenova, Francouzská, Jugoslávská, Dukelská třída a náměstí SNP.

„Městská část Brno-sever původně žádala o zapojení všech oblastí najednou v říjnu příštího roku. Po vysvětlení nevýhod spojených s takovým řešením od tohoto požadavku představitelé ustoupili a chtěli spustit systém rezidentního parkování v jednotlivých oblastech postupně. Očekávali, že se oblasti zapojí do 30. června, to bylo ale bohužel nereálné vzhledem k rozsahu oblastí a podmínkám nezbytným pro provedení prací. Nakonec jsme se tedy dohodli na předkládaném a dnes schváleném harmonogramu,“ sdělil radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Nyní budou následovat další kroky v přípravě. „Je nutné například vyhotovit projektové dokumentace, stanovit dopravní značení nebo nachystat informační kampaň, která s přípravou a postupem rozšiřování oblastí placeného stání dostatečně seznámí nejen lidi žijící či pracující v uvedených oblastech, ale i další obyvatele města,“ dodala Dudková. Jako první modré čáry přibudou v květnu v oblasti Erbenova. Jako poslední se v listopadu připojí Dalimilova a Herčíkova v Králově Poli, kde už rezidentní parkování funguje.

Všechny nové oblasti by měly spadat do zóny C, která má nejmírnější regulaci. Parkování je tam od 6:00 do 17:00 bez omezení a zdarma. Zpoplatněno je v pracovní dny přes noc kvůli rezidentům, kteří po příjezdu z práce najdou snáze místo. I návštěvník tam může přes noc nechat své auto, první hodina je zdarma, každá další za 20 korun. Letos se rezidentní parkování rozšíří do devíti oblastí. Čtyři z nich budou v Králově Poli, čtyři v Žabovřeskách a přidá se i část oblasti v Černovicích.

Reklama

Doporučované