Hlavní obsah

Natankujte plnou, příště už bude benzin dražší. Poroste nad 30 korun

Foto: Getty Images

„Řidiče naftových vozidel může těšit, že vláda od letošního roku snížila spotřební daň, což tlumí nárůst ceny nafty. Řidiči benzinových vozidel však mají smůlu a výrazně si připlatí,“ říká analytik (ilustrační foto).

Reklama

Kartel OPEC a jeho spojenci redukují nabídku ropy na světových trzích. To vytváří extrémně silný tlak vedoucí k prudkému růstu ceny ropy. Odnesou ho řidiči benzinových aut.

Článek

Ceny ropy koncem pracovního týdne vystoupaly na více než roční maxima poté, co se skupina ropných těžařských států OPEC+ rozhodla ponechat těžební limity příští měsíc téměř beze změny.

„Kartel OPEC a jeho spojenci redukují nabídku ropy na světových trzích přibližně o 8 milionů barelů denně. To vzhledem ke světové poptávce po ropě v rozsahu kolem 93 milionů barelů denně vytváří extrémně silný tlak vedoucí k prudkému růstu ceny ropy,“ komentuje rekordní ceny hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Členové uskupení umožní mírné navýšení produkce jen Rusku a Kazachstánu a o další těžební politice se znovu poradí na setkání na začátku dubna. Saúdská Arábie navíc oznámila, že bude i v dubnu pokračovat v dobrovolných těžebních škrtech.

Skupina OPEC+

OPEC+ zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jeho spojence v čele s Ruskem.

Skupina se dohodla, že od ledna zmírní rozsah sjednaného omezení těžby na 7,2 milionu barelů z předchozích 7,7 milionu barelů denně.

Samotný kartel OPEC očekává, že poptávka po ropě se v letošním roce v celém světě zvýší o 5,8 milionu asi na 96 milionů barelů denně. V roce 2019, tedy ještě před pandemií, se poptávka pohybovala kolem 100 milionů barelů denně.

Saúdská Arábie sníží produkci o milion barelů za den

Saúdskoarabský ministr energetiky, princ Abdalazíz bin Salmán, v reakci na páteční růst cen uvedl, že jeho země bude i nadále dobrovolně snižovat produkci o jeden milion barelů denně nad rámec dohody s ostatními státy. O případném postupném navyšování těžby rozhodne v příštích měsících. „Jsme opatrní,“ řekl ministr na tiskové konferenci po skončení jednání OPEC+ a dodal, že Rijád o konci opatření rozhodne, až podle něj nastane příznivý čas a okolnosti.

„Vzhledem k obnovující se světové ekonomice jde o překvapivou informaci, která vedla k růstu ceny ropy na světových trzích. Ropa Brent překročila úroveň 67 dolarů za barel a je nejdražší od ledna 2020. V tuto chvíli se cena ropy pohybuje na úrovních, které byly obvyklé před vypuknutím pandemie koronaviru,“ komentuje rozhodnutí saúdskoarabského ministra energetiky analytik Štěpán Křeček.

Někteří analytici očekávali, že se OPEC+ dohodne na omezení těžebních limitů, nejčastěji se hovořilo o uvolnění půl milionu barelů denně s platností od dubna. Škrty, které těžaři nyní uplatňují v reakci na pokles poptávky způsobený koronavirovou krizí, jsou nejhlubší za dobu existence OPEC.

Podle Björnara Tonhaugena, analytika ze společnosti Rystad Energy, je rozhodnutí dobrou zprávou pro Rusko, které si přeje těžbu navyšovat. Dalším vítězem jsou ale také Spojené státy. „S takovou cenovou hladinou, kterou nyní ještě posílí zpráva o možném prodloužení dohody, mohou USA pohodlně zvýšit produkci,“ dodal.

Češi si za benzin připlatí

Tuzemští řidiči benzinových vozidel jsou naopak ti, pro koho vývoj na trhu s ropou dobrou zprávou není.

„Zdražení ropy na světových trzích není dobrou zprávou pro řidiče. Při současných cenách ropy se pohonné hmoty na čerpacích stanicích v České republice brzy přehoupnou přes hranici 30 korun za litr,“ odhaduje hlavní ekonom BHS Křeček.

„K růstu cen pohonných hmot navíc přispívá oslabování koruny vůči dolaru. Řidiče naftových vozidel může těšit, že vláda od letošního roku snížila spotřební daň, což tlumí nárůst ceny nafty. Řidiči benzinových vozidel však mají smůlu a výrazně si připlatí,“ dodal ekonom.

Reklama

Doporučované