Hlavní obsah

Zdražování 2021. Nevyhne se ani pivu a benzinu

Foto: Profimedia.cz

Nákupy z konce roku 2020 - pro potraviny i další zboží smíme jen s očíslovaným košíkem.

Reklama

Nikdo z prognostiků nezmiňuje nejdramatičtější událost týkající se příjmů obyvatelstva: jeho ochotu utrácet. Jaká bude v roce 2021?

Článek

Zlevní elektřina a brambory, mohl by zpomalit cenový růst bytů, naopak zdraží některé základní komodity, mezi nimi benzin a pivo. Takové jsou nejčastější cenové předpovědi na rok 2021.

Při cenových prognózách ovšem často bývá přání otcem myšlenky.

„To jsou hrozné časy. Také ve Slaném už dáte za byt miliony a na to nikdo nemá,“ postěžoval si sedlák ze zapadlého konce středních Čech. Jeho výrok ilustruje, co Čechům nejvíc vadí. Stejně jako obyvatelé jiných východoevropských zemí označují zdražování za svůj největší problém. Cenová úroveň se s železnou pravidelností přibližuje bohatému západu, přitom u platů taková jistota neexistuje.

Také proto představitelé státu i soukromého byznysu průběžně obyvatelstvo uklidňují, že napřesrok ceny neporostou, často se však jejich prognózy míjí s tím, co skutečně přijde. Loni v tomto ohledu nebyl výjimečný rok. Kromě Polska a Maďarska rostly tuzemské ceny v evropském srovnání nejrychleji, podle předběžného odhadu centrální banky o 3,2 procenta. A to se ještě počítají zvlášť ceny bytů, které opět narostly o desetinu.

Lepší vyhlídky v příštím roce lze doložit u zboží, které loni zdražovalo nejvíce. O desetinu vyrostla pod tlakem německého trhu cena elektřiny. Ovšem „v roce 2021 domácnosti za elektřinu ušetří“, hlásaly novinové titulky poslední den v listopadu, když Energetický regulační úřad po šesti letech snížil poplatky za přenos a distribuci. Stejně rychle loni zdražovala zelenina a v první řadě brambory. Také s tím je konec. „Donedávna vysoké ceny brambor se vlivem solidní sklizně znatelně snížily,“ informuje v listopadové zprávě o inflaci Česká národní banka (ČNB) a optimisticky dodává, že „zelenina začala v meziročním srovnání zlevňovat“.

Také v cenách bydlení se trend obrací. „Nastává konec rádoby luxusních předražených bytů za více než 120 tisíc korun za metr čtvereční,“ řekl jeden z největších developerů Evžen Korec a uvedl zásadní důvod. Českou ekonomiku zasáhl vinou pandemie útlum a jak známo, při minulé krizi ceny bydlení stagnovaly. V tom s ním souhlasí i ČNB. Připouští, že při jarní vlně pandemie cenový růst zrychlil nejen u bytů, ovšem „druhá vlna bude mít zřejmé protiinflační dopady“, předvídá zpráva o inflaci.

Bankéři netají, že nějaké ceny přece jen porostou. Pohonné hmoty loni poklesly o pět procent, lze tedy čekat, že se vrátí na předloňskou úroveň. Cena benzinu proto překročí hranici třiceti korun za litr už na jaře. Po první vlně pandemie vyrostly ceny v kavárnách a restauracích včetně piva, protože se restauratéři, kteří přežili, mohli spolehnout na vyšší poptávku. To se může opakovat i po druhé vlně. Proto ČNB předvídá na rok 2021 inflaci 2,3 procenta a Ministerstvo financí 1,9 procenta. Nutno připomenout, že v předpovědi na minulý rok experti inflaci podcenili a ceny nakonec rostly o půl procenta rychleji.

Z pohledu běžných spotřebitelů je varovné, že nikdo z prognostiků nezmiňuje nejdramatičtější událost týkající se příjmů obyvatelstva, a tedy i jeho ochoty utrácet. Už středoškoláci se v hodinách ekonomie učí, co to je poptávkový šok. Vláda Andreje Babiše prosadila „největší snížení daní v historii“. Snížení daní ovšem zvyšuje poptávku a s poptávkou rostou i ceny. Pokud se daně škrtnou najednou, mohou způsobit okamžitý cenový skok o několik procent, jaký Česko zažilo naposled počátkem roku 2008. Faktickým důvodem šoku bývá okolnost, že se stejně jako výdaje domácností nezvýší schopnost vyrábět.

Obavy z toho, co bude

Většina expertů riziko prudkého zdražení odmítá s poukazem, že lidé stejně nezačnou utrácet, protože mají obavy z budoucnosti. Ovšem už v minulém roce rostly úspory domácností rekordním tempem, protože stát rovněž rekordně dotoval jejich rozpočty sociálními dávkami. Další impulz v podobě nižších daní může spustit lavinu.

Nemluvit o hrozícím zdražování ovšem dává smysl, protože obavy z inflace fungují jako sebenaplňující proroctví. Nové byty dnes ze tří čtvrtin nakupují investoři, kteří neshánějí bydlení, ale chtějí ochránit své peníze před znehodnocením, protože se v příštích letech obávají cenového růstu 3-4 procenta ročně. Jejich nápor přirozeně ceny bytů dál zvyšuje.

Reklama

Doporučované