Hlavní obsah

Řidiči mířící do zimních Krkonoš na internetu nově zjistí, které silnice cestáři právě uklízejí

Zeleně označené úseky silničáři ošetřovali před méně než půlhodinou. Naopak na modře označených cestách byl posypový vůz naposledy před třemi až dvanácti hodinami.

 

Reklama

Jestli si dát cestou pozor, nebo raději zvolit úplně jinou trasu, k takovému rozhodování řidičům v Královéhradeckém kraji pomůže nová aplikace místní údržby silnic. Spustila ji ve středu.

Článek

Nová aplikace silničářů každých pět minut aktualizuje data o zimní údržbě krajských silnic. Lidem, kteří plánují cestu do krkonošských lyžařských středisek, tak ukáže, kde by měly být silnice čerstvě uklizené a kde naopak silničáři dlouho nebyli, a je tak nutné si tam dát větší pozor, případně změnit trasu cesty.

Aplikace barví jednotlivé komunikace podle toho, kdy jimi naposled projel pluh nebo posypový vůz. Zeleně označené úseky silničáři ošetřovali před méně než půlhodinou. Naopak před vyjetím na modře označené cesty by si při špatných povětrnostních podmínkách měli dát řidiči velký pozor, neboť posypový vůz na nich naposledy byl před třemi až dvanácti hodinami. Na mapě kraje jsou vyznačené i úseky, které jsou v zimě bez obsluhy. Na aplikaci se řidiči dostanou přes webové stránky údržby silnic www.uskhk.eu pod odkazem zimní obslužnost.

Pořízení aplikace kraj vyšlo na několik desítek tisíc korun. Pro informace o údržbě silnic aplikace získává data díky GPS, která je zabudována ve všech vozech patřících krajské společnosti. Zařízení GPS přenáší údaje do mapy každých pět minut.

Systém, kterým krajská údržba silnic disponuje, je schopen ukazovat i pohyb vozů v reálném čase, takovou možnost však kraj řidičům nabídnout už nechtěl. „Je to proto, abychom se chránili před pojistnými podvody. Aby nebylo možné spočítat přesný čas průjezdu vozů pro pojistnou událost, která se nestala,” vysvětlil ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

Aplikace zobrazuje data ze zhruba 3500 kilometrů krajských silnic II. a III. třídy a také silnic I. třídy, které sice patří státu, ale o jejich údržbu se stará krajská akciovka. „Nejsou v ní zahrnuty pouze místní, městské a účelové komunikace, o něž se nestaráme,” upřesnil náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS), který má na starost krajskou dopravu.

Aplikace v současnosti funguje pouze na webovém rozhraní krajské společnosti, do budoucna by ji kraj rád spustil i v podobě aplikace pro stažení do chytrých mobilních telefonů. Podobnou možnost sledovat zimní údržbu silnic mají v republice už jen řidiči ve Středočeském kraji.

Silničáři v Královéhradeckém kraji zahájili posypovou sezonu už 29. října 2017. Do středečního rána „prosypali“ 63 milionů korun. Nejnáročnější období měli 15. až 18. prosince, kdy region zasáhlo husté sněžení, a to zejména v Krkonoších.

Reklama

Doporučované