Hlavní obsah
Online

Rodina pochovala George Floyda, protesty ale nadále pokračují

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Rodina amerického černocha George Floyda, jehož smrt v USA vyvolala vlnu demonstrací proti policejnímu násilí a rasové nerovnosti, uložila rakev s ostatky do hrobu. Demonstranti požadují změnu financování policie.

Článek

Co byste měli vědět?

- Rakev s Floydovým tělem byla na poslední míli přeložena na koňské spřežení, které ji odvezlo na hřbitov. Za bílým spřežením jely dva další kočáry s pozůstalými. Pietě na hřbitově předcházel soukromý smuteční obřad v Houstonu, na kterém vystoupili s projevy vlivný černošský aktivista Al Sharpton či přes videovzkaz někdejší demokratický viceprezident a nynější předpokládaný prezidentský kandidát strany Joe Biden.

- Americký prezident Donald Trump v úterý na Twitteru napsal, že 75letý demonstrant, jehož svalili minulý týden policisté na zem při protestu v Buffalu a způsobili mu poranění hlavy, byl zřejmě provokatér z hnutí Antifa. Podle serveru The Hill jeho prohlášení pravděpodobně vychází z reportáže krajně pravicového kanálu One America News Network.

- Floyd zemřel 25. května v Minneapolisu při zatýkání. Policista, který mu zhruba devět minut klečel na krku, i když Floyd již později nereagoval, byl obviněn z vraždy, jeho další tři kolegové pak z napomáhání vraždě. Po Floydově smrti v USA a později i na řadě míst světa vypukly demonstrace proti rasové nerovnosti. Mnohé protesty přerostly v násilnosti a rabování.

DĚNÍ V USA JSME SLEDOVALI ONLINE I VČERA:

  • Stovky bývalých činitelů v USA chtějí vyšetřování ministra spravedlnosti

    Téměř 1 300 bývalých činitelů amerického ministerstva spravedlnosti požaduje vyšetření role ministra Williama Barra při zákroku policie proti nenásilnému protestu na Lafayettově náměstí před Bílým domem z minulého týdne. Informoval o tom list The Washington Post. Pořádkové síly, z nichž část byla na koních, tehdy zakročily proti demonstrantům s použitím dělobuchů a gumových projektilů, aby náměstím mohl později projít prezident Donald Trump a vyfotit se s biblí u poničeného kostela.

    Někdejší činitelé v dopise adresovaném generálnímu inspektorovi ministerstva spravedlnosti Michaelu Horowitzovi píší, že mají „hluboké obavy ohledně jednání ministerstva a ministra spravedlnosti Williama Barra při reakci na celostátní legální shromáždění na protest proti systémovému rasismu, který sužuje tuto zemi po celou její historii“.

    Výslovně pak zmiňují incident z 1. června z Lafayettova náměstí, který si mezi Trumpovými oponenty vysloužil silnou vlnu kritiky. Jeho přívrženci přitom na jeho vystoupení s biblí často hledí jako na projev síly a odvahy. Ministerstvo ani Horowitzova kancelář zatím dopis nekomentovaly.

  • Univerzita v Liverpoolu přejmenuje jednu ze svých budov

    Univerzita v Liverpoolu dnes oznámila, že přejmenuje jednu ze svých budov, která nyní nese jméno bývalého britského premiéra Williama Gladstonea (1809–1898). Člen Liberální strany bojoval proti zrušení otroctví, mimo jiné proto, že jeho rodina vlastnila rozsáhlé plantáže v Karibiku.

  • Nejméně 12 amerických měst zakáže užívání škrticích chvatů

    Nejméně 12 amerických měst a obcí zakáže užívání škrticích chvatů při policejním zásahu. Podle CNN by mezi nimi měly být: Phoenix, Los Angeles, Sacramento, San Diego, Broward County (Florida), Miami, Chicago, Washington, Minneapolis, New York City, Denver a Houston.

    Před dvěma dny zakázala užívání škrticích chvatů také Francie.

  • Profesionální sportovci vyzývají Kongres USA ke zvýšení policejní odpovědnosti

    Američtí profesionální sportovci dnes zaslali dopis do amerického Kongresu, ve kterém apelují na důraz ke zvýšení policejní odpovědnosti. Podepsalo jej přes 1 400 hráčů včetně takových jmen, jako je Tom Brady, Drew Brees, Steve Kerr a Gregg Popovich.

  • Dnes bude pohřben bývalý policista, který byl zastřelen během protestů

  • Nezasloužil si zemřít kvůli 20 dolarům, řekl Floydův bratr

    George Floyd si nezasloužil zemřít kvůli 20 dolarům (468 korun), řekl dnes jeho bratr Philonise členům právního výboru americké Sněmovny reprezentantů, kteří se na mimořádné schůzi zabývají návrhy na policejní reformy. Philonise před zákonodárce předstoupil, protože si přeje, aby smrt jeho bratra znamenala „více než zase další jméno“ na seznamu lidí, kteří zemřeli po střetu s policií, řekl bratr zemřelého podle agentury AP.

    „Jsem unavený. Jsem unavený tou bolestí, kterou cítím nyní, a jsem unavený bolestí, kterou cítím pokaždé, když bezdůvodně zemře další černoch,“ řekl Floydův bratr. „Jsem tady dnes, abych vás požádal, abyste tomu učinili přítrž. Zastavte tu bolest. Zabraňte tomu, abychom byli nadále unaveni,“ pokračoval Philonise Floyd.

    „Prosím vás, vyslyšte moje volání, vyslyšte volání mojí rodiny, volání, jež vychází z ulic na celém světě,“ vyzval Floydův bratr zákonodárce s odvoláním na manifestace, jež se z USA rozšířily i do řady dalších světových zemí. „Respektujte je a přijměte reformy směřující k tomu, aby byly pořádkové síly řešením, a ne problémem,“ pokračoval čtyřicátník.

  • Šéf minneapoliské policie se omluvil novinářům

    Šéf minneapoliské policie Medaria Arradondo se dnes na tiskové konferenci omluvil novinářům za to, že na ně policie během protestů střílela gumovými projektily a použila slzný plny. „Musíme chránit naše média,“ uvedl. Novináři podle něj mají ve společnosti nezastupitelnou roli. „Jsem šťastný, že jste tady všichni. Tento příběh musí být odvyprávěn,“ dodal. Incidenty, při kterých policisté zaútočili na novináře, bude přezkoumávat. „Nesmí se to stávat a všem novinářům, kteří zde jsou, a také vašim kolegům se tímto omlouvám,“ řekl policejní šéf.

  • Francouzský prezident Macron pronese v neděli projev k národu

    Francouzský prezident Emmanuel Macron pronese v neděli projev k národu. S odvoláním na Elysejský palác o tom dnes informoval list Le Figaro. Podle něj by mohl hovořit o pandemii nemoci covid-19, ale i o demonstracích proti rasismu, které se do Francie rozšířily z USA.

    Macron promluví k národu v neděli ve 20:00 SELČ z Elysejského paláce. Původně projev plánoval pronést až později. Podle listu Le Figaro chystal řeč na období mezi druhým kolem místních voleb, které se uskuteční 28. června, a státním svátkem 14. července.

  • Muž, kterého povalili policisté, bude z nemocnice propuštěn do dvou týdnů

    Pětasedmdesátiletý Martin Gugino, kterého při tvrdém zásahu povalili policisté v americkém městě Buffalo, bude do dvou týdnů propuštěn z nemocnice. Dnes ho také nemocnice přesune na oddělení rehabilitací. Pro CNN to dnes uvedla Guginova právnička Kelly Zarconeová.

    Video z nepřiměřeného zásahu oblétlo na Twitteru celý svět. Policisté byli následně postaveni mimo službu a obviněni z ublížení na zdraví. Na protest proti tomuto úřednímu postupu opustili svůj útvar všichni členové zásahové jednotky. Oba policisté se podle prokuratury cítí být nevinní. Soud je z vazby propustil na svobodu, aniž museli složit kauci.

    Americký prezident Donald Trump včera na Twitteru napsal, že 75letý demonstrant, jehož svalili minulý týden policisté na zem při protestu v Buffalu a způsobili mu poranění hlavy, byl zřejmě provokatér z hnutí Antifa. Podle serveru The Hill jeho prohlášení pravděpodobně vychází z reportáže krajně pravicového kanálu One America News Network (OANN).

  • V americkém Kongresu dnes bude svědčit bratr George Floyda

    Philonise Floyd, bratr zavražděného George Floyda, dnes bude svědčit před Kongresem USA, aby vypovídal k tématu „policejních postupů a odpovědnosti za vymáhání práva“. Spolu s ním bude svědčit dalších 12 svědků včetně Bena Crumpa, rodinného právníka Floydových.

    Slyšení přichází několik dní poté, co demokraté předložili návrh rozsáhlých právních předpisů zaměřených na potlačení policejní brutality a zaznamenávání vzorců zneužívání policejní síly v celé zemi, což je první konkrétní krok k akci, který z Washingtonu přišel.

  • Protestující shodili do vody sochu Kryštofa Kolumba

    Podobný osud, který potkal otrokáře Edwarda Colstona, dostihl ve středu i „objevitele Ameriky“ Kryštofa Kolumba. Protestující ve městě Richmond v americkém státě Virginie shodili jeho sochu do jezera. Vadila jim jeho role v kolonizaci Severní a Jižní Ameriky. Před shozením sochu nejprve poškodili a zapálili.

  • Protesty mění podobu filmové nabídky na streamovacích platformách

    Společnost HBO stahuje ze své streamovací služby HBO Max snímek Jih proti Severu. Reagovala tak na otevřený dopis v deníku Los Angeles Times. Nedávno potkal podobný osud také populární sitcom Malá Velká Británie.

  • Chaos při primárkách v Georgii vzbuzuje obavy o volební práva

    Problémy s novými hlasovacími přístroji a nedostatek zájemců o práci ve volebních komisích měly za následek chaotický průběh úterních primárek v americkém státě Georgia. Uvádí to dnes agentura Reuters či deník The New York Times poté, co byly od volebních místností po celém státě hlášeny fronty dlouhé i stovky metrů. Republikánští a demokratičtí politici na sebe navzájem svalovali vinu za komplikace, které přiživily obavy z potlačování volebního práva. Lokální deník The Atlanta Journal-Constitution na dnešní titulní stránce psal o „naprostém kolapsu“. Voliči na mnoha místech ve frontách strávili několik hodin a záběry místních televizních stanic ještě po půlnoci ukazovaly dlouhé zástupy u některých volebních míst v Atlantě.

  • Komentář: V Americe je přepolicajtováno, pud sebezáchovy velí to změnit

    Celonárodní protesty ve Spojených státech, které se rozhořely po policejní vraždě George Floyda, mají první jasný politický požadavek – „defund the police“, volně přeloženo „seberte policii peníze“.

  • Na radnici v Seattlu protestovaly stovky lidí

    Stovky demonstrantů v úterý zamířily na místní radnici poté, co členka městské rady vyzvala k rezignaci starostku Jenny Durkanovou. Kshama Sawantová starostku kritizuje, že nezakročila proti policii, která nadále používá proti demonstrantům slzný plyn. Protesty proběhly v poklidu, policie tentokrát nemusela zasahovat, uvedla CNN.

  • Nešlo o vraždu, ale o čin nenávisti, zaznělo na pohřbu George Floyda

    „Nešlo o vraždu, ale o čin nenávisti,“ řekla na Floydově pohřbu neteř Brooke Williamsová. Na pohřbu kromě rodiny promluvily i známé osobnosti, pomocí online komunikace k přítomným promluvil také kandidát na prezidenta za Demokratickou stranu Joe Biden.

  • Policista v New Yorku čelí obvinění po zákroku proti demonstrantce

    Newyorský policista Vincent D'Andraia byl obviněn z napadení a zneužití pravomocí veřejného činitele, informuje ABC. D'Andraia měl podle obžaloby během demonstrací vyvolaných smrtí George Floyda 20leté Dounye Zayerové říci, aby uvolnila prostor. Žena se zeptala, proč „vyhodil její mobil z ruky a násilně ji svalil k zemi“, uvedli státní zástupci. Policista podle obžaloby ženu ještě vulgárně urážel. Strážníkovi hrozí až rok vězení a pokuta 1 000 dolarů.

  • HBO ze své nabídky dočasně stáhla film Jih proti severu

    V úterý americká HBO dočasně stáhla ze své streamovací služby HBO Max oscarový snímek z roku 1939 Jih proti severu (Gone with the Wind) kvůli „rasovým stereotypům“, uvádí server Variety. Mluvčí společnosti uvedl, že film se časem může na platformu vrátit, nejdříve ale podle něj musí proběhnout diskuse o historickém kontextu a uvedených rasových stereotypech. Společnost HBO film na čas stáhla poté, co deník Los Angeles Times otiskl otevřený dopis scenáristy jiného oscarového filmu 12 let v řetězech Johna Ridleyho, který ve snímku kritizoval rasové stereotypy a glorifikaci Jihu.

  • Obama: Naše země a demokracie fungují pouze tehdy, když nemyslíme jen na sebe

    „Tyto až šokové změny systému, které právě sledujeme, nám připomínají, že nemůžeme brát věci jako samozřejmost. Musíme pracovat, abychom věci vylepšili. Připomínají nám, že náš individuální blahobyt závisí na blahobytu komunity, ve které žijeme. Nezáleží na tom, kolik peněz vyděláte, pokud mají všichni kolem vás hlad a nemocné. Připomíná nám, že naše země a naše demokracie fungují pouze tehdy, když myslíme nejen na sebe, ale také na ostatní,“ řekl v poselství zveřejněném na svém facebookovém účtu exprezident Barack Obama.

  • Plot kolem Bílého domu plný vzkazů

    Demonstranti ve Washingtonu zaplnili plot ohraničující sídlo prezidenta Spojených států vzkazy na podporu Black Lives Matter a protirasistickými hesly.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy