Hlavní obsah

Rok 2020 byl finanční crash test. Kam ukládali své peníze bohatí Češi?

Záznam vystoupení Štěpána Uheríka na Investičním fóru 2021.Video: Investiční fórum, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vystoupení Štěpána Uheríka ze společnosti Save & Capital na Investičním fóru 2021.

Článek

Řekněme si na začátku, že tady nejde o Petra Kellnera ani o další byznysmeny, kteří jsou v žebříčku nejbohatších Čechů těsně za majitelem PPF. Přesto má Štěpán Uherík ze společnosti Save & Capital velké zkušenosti s majetkem velmi úspěšných a finančně zajištěných Čechů.

I pro ně byl rok 2020 investorskou zkouškou. „V loňském roce bylo hlavní především nezpanikařit,“ charakterizoval dění v roce 2020 Uherík ve svém vystoupení na středečním (pusťte si ho celé ve videu nahoře v tomto článku).

Crash test pro tradiční nástroje

Několikaměsíční covidovou éru, která změnila vše včetně světa investic, vidí jako jeden velký crash test pro tradiční nástroje investorů – pro akcie, dluhopisy, zlato či další často používané instrumenty.

„Představa, že nejbohatší Češi investují hlavně do vína, starých aut nebo obrazů, je možná rozšířená, ale určitě ne pravdivá. Možná to nejvyšší patro – a to ještě berou jako zábavu. Skutečnou základovou deskou investic pro nás zůstaly akcie, dluhopisy a komodity, jen jsme museli jinak měnit jejich poměr v průběhu roku, jak dopadal covid na investiční trhy,“ uvedl Uherík.

Pro jeho Save & Capital – a tím pádem i pro klienty – dopadl rok slušně. Celkovým průměrným výnosem nad 11 procenty. „My jsme v crash testu obstáli,“ říká Uherík.

Celý rok 2020 byl podle něj především o disciplíně, mentální zralosti a informacích. Úspěšní nejsou ti, kteří mají peníze, ale kteří mají informace, jak s nimi naložit.

Nadace, sportovci, podnikatelé

Pro Uheríkovy klienty je typické, že nechtějí zveřejňovat svou identitu, přesto popsal tři typické skupiny, o jejichž peníze pečuje. Zaprvé: nadace, instituce a municipality. Tedy skupiny právnických osob, kterým jde o dlouhodobé zhodnocení velkého množství peněz, jimiž disponují, ale nejsou „jejich“.

Anketa

Kde je podle vás bohatý (v českých poměrech)?
Člověk s majetkem nad 10 milionů korun
31,3 %
Člověk s majetkem nad 100 milionů korun
58,5 %
Člověk s majetkem nad miliardu korun.
10,2 %
Celkem hlasovalo 6576 čtenářů.

Zadruhé: sportovci. Save & Capital se například stará o Antonína Baráka, českého fotbalového reprezentanta, který si vydělává v italské Serii A ve Veroně. A zatřetí: úspěšní podnikatelé, u nichž je klíčové zkombinovat osobní a pracovní život. Jedním z Uheríkových klientek je třeba Petra Rychnovská, partnerka poradenské společnosti se středoevropskou působností ASB Group.

Pro všechny byl loňský rok obdobím, kdy víc než odvaha riskovat o úspěchu rozhodla investorská disciplína. „Bude to tak i letos. Předpokládám, že návrat k normálu nepřijde, pokud vůbec ještě něco, co byl normál, existuje,“ uvedl Uherík. Od roku 2021 čeká „covidové turbulence“.

Reklama

Doporučované