Hlavní obsah

Rok on-line terapií. Soukromí psychologové se nesmí potkávat s klienty

Soukromí psychologové mají zakázáno se s klienty potkávat. Pro řadu z nich je to problém.Video: Zuzana Panchártková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtyři z pěti psychologů a psychoterapeutů mohou pomáhat jen on-line. Ti soukromí mají totiž kvůli pandemii ze zákona zakázáno ordinovat. Už od jara proto žádá Česká asociace pro psychoterapii o výjimku. Zatím marně.

Článek

Kliničtí psychologové nestíhají a čekací doby na ně jsou dlouhé. Ilustruje to příběh manželů z Brna. Bez pomoci odborníka jejich rodinný konflikt skončil tím, že manželka bodla svého muže nožem. Tuto kauzu má teď na stole advokátka Jana Krouman a dodává: „Klient přišel s tím, že se nejspíš bude rozvádět, protože má konflikty se svou partnerkou. Pak se na nějakou dobu odmlčel a teď se mi ozval s tím, že je zpátky z nemocnice. A až po tak vypjatém momentu, kdy ho žena bodla nožem téměř do srdce, se konečně rozhodl situaci řešit.“

Situace se mezi manželi vyhrotila i kvůli nedostupné psychologické pomoci. Podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu v Česku působí 3 959 soukromých psychologů. K tomu ještě zhruba 1 200 psychoterapeutů. Ti všichni z nařízení vlády aktuálně nemohou poskytovat osobní konzultace. Někteří se tak s klienty setkávají alespoň přes obrazovky počítačů, jiní vůbec.

Osobně se s klienty mohou potkávat jen odborníci pracující ve zdravotnických zařízeních, tedy třeba kliničtí psychologové. Ti jsou ale přehlceni a nestíhají. „V této chvíli podle našich odhadů přichází o péči 10 tisíc stávajících klientů a možná další tisíce klientů, kteří teď potřebují akutní péči. Protože právě teď jsou izolováni doma a mají úzkostné stavy,“ popisuje místopředseda České asociace pro psychoterapii Zdeněk Macek.

Ne všem klientům soukromých psychologů konzultace on-line vyhovují. To potvrzuje například předseda Unie psychologických asociací ČR Michal Walter. „Existuje i část klientů, pro které je ta on-line terapie nedostupná z technických důvodů, ale i třeba z osobních důvodů. Třeba pokud je žena s dětmi doma a potřebuje terapii, tak tam na to nemá klid.“

I kvůli tomu už od jara minulého roku bojují asociace psychologů a psychoterapeutů za výjimku, která by jim umožnila setkávat se s klienty osobně. „My jsme psali už na jaře ministru Vojtěchovi, na podzim ministru Prymulovi a teď společně s psychology jsme psali ministru Blatnému. Bohužel zatím jsme tu výjimku nedostali,“ popisuje marný boj Zdeněk Macek.

Ministerstvo mlží

Ministerstvo zdravotnictví kontaktovala i redakce Televize Seznam. Vyjádření jí poslala mluvčí resortu Barbora Peterová: „Ministerstvo zdravotnictví se v současnosti touto otázkou intenzivně zabývá. Bohužel vzhledem k legislativně nejasně ošetřenému poskytování psychosociální podpory, psychologického poradenství a dalších terapeutických intervencí v rámci OSVČ není snadné nalézt řešení.“

Ministerstvo již dříve argumentovalo tím, že by klienti při cestování za svým psychologem mohli šířit koronavirus. Na otázku, proč jedni mohou ordinovat a druzí ne, ministerstvo mlží a neodpovídá jasně. Zástupci ministerstva to asociacím vysvětlují tak, že v ordinacích lze dodržet hygienická opatření, což prý u soukromých psychologů nejde. To ale vyvrací Michal Walter. I soukromí psychologové podle něj mohou zajistit, aby bylo pracoviště uzpůsobeno přísnějším hygienickým opatřením.

Pandemie nyní obnažila problém, který v Česku už dlouhou dobu je. Psychoterapeutů i psychologů je totiž i v normální situaci nedostatek. Ve srovnání s podobně lidnatými zeměmi Evropské unie, jako je třeba Rakousko nebo Řecko, jsme na tom s počtem odborníků podstatně hůř. V Česku je soukromých psychologů kolem 4 tisíc a například v Řecku jich je 10 tisíc. Přitom u nás poskytují soukromníci asi třetinu veškeré psychologické péče.

Reklama

Doporučované