Hlavní obsah

Otevřeme, abychom přežili, říká šéf knihkupectví Neoluxor

Foto: Neoluxor

Šéf sítě knihkupectví Neoluxor Jan Kašpar.

Reklama

Češi sedí doma, ale víc nečtou. Síť Neoluxor, kam patří největší knihkupectví v zemi Palác Luxor, loni prodělala desítky milionů korun. Otevření je podle ředitele rozvoje Jana Kašpara otázkou přežití.

Článek

Nejsilnější prodejce knih v Česku se chystá na to, že v pondělí otevře všech svých 36 kamenných knihkupectví. „Zdravotní rizika spojená s šířením koronaviru si uvědomujeme, ale bojujeme o přežití, o práci zaměstnanců i o psychické zdraví,“ vysvětluje jeho šéf Jan Kašpar v rozhovoru pro SZ Byznys.

Prodeje přes e-shop nepomohly ani zdaleka loňský rok zachránit, přestože nákupy knih na internetu vystřelily o 300 procent. Před Vánocemi Češi stáli fronty na ulicích, ale v lednu už jsou zase prodeje slabé.

Podle Kašpara může navíc situaci zhoršit nový systém jednotných kompenzací, které se mají počítat podle počtu zaměstnanců. V jednom konkrétním knihkupectví se třemi zaměstnanci by se pomoc od státu snížila o 65 tisíc korun měsíčně ve srovnání s programem Covid–nájemné.

Díky konci nouzového stavu můžete od pondělka otevřít obchody. Využijete toho?

Jsme připraveni otevřít všechna knihkupectví. Budeme dodržovat veškerá předtím aplikovaná bezpečnostní opatření. Na prodejnách nabídneme dezinfekci, budeme dodržovat pravidlo omezení počtu osob. Personál bude mít respirátory a na pokladnách máme přepážky z plexiskla. Ke kontaktu se zákazníkem bude docházet minimálně.

Jaké pocity ve vás vyvolal současný politický chaos?

Mám na to dva pohledy. Jeden je čistě lidský a je třeba říci, že mě ta situace trochu znervózňuje. Nejsem rád, že opozice byla donucena nekompetencí vlády a neschopností premiéra pochopit, že politika v oblasti závažného omezování lidské svobody musí být o širší politické shodě, k neschválení prodloužení nouzového stavu. Na druhé straně kdyby se nouzový stav prodloužil, nic by se stejně nezměnilo. Bylo by to dalších čtrnáct dní pro PR aktivity vlády bez reálného přínosu veřejnosti. Můj druhý pohled je podnikatelský. Do dneška se nám nedostává spravedlivých kompenzací našich fixních nákladů.

Silnější je tedy potřeba zachránit podnikání?

Situace je naprosto kritická. Vláda nám zakázala podnikat, ale náklady na podnikání hradit musíme. Formou covid programů včetně Antiviru nám kompenzuje asi čtvrtinu nákladů. Tři čtvrtiny musíme hradit ze svého. Na jaře jsme sáhli do rezerv. Na podzim už jsme se začali zadlužovat a dnes už nám nikdo peníze nepůjčí. Kdyby se nám dostalo spravedlivých kompenzací, není z naší strany tlak na otevření. Zdravotní rizika spojená s šířením koronaviru si uvědomujeme, ale bojujeme o přežití, o práci zaměstnanců i o psychické zdraví.

Stihnete přes víkend všechno nachystat?

Poslední rok nás na podobné situace připravil. Na jaře bylo opatření, platné od rána, vyhlášeno krátce před půlnocí. Jsme v kontaktu s vedoucími, kteří řídí personál prodejen. Počítáme i s variantou, že vláda najde nějaký způsob, jak nám v tom zabránit.

Lidé sedí doma. Znamená to, že víc čtou knihy?

Z našich výsledků to vypadá, že ne. Na e-shopu Luxor.cz jsme zaznamenali nárůst o 300 procent, jenomže ten tvoří poměrně malý podíl tržeb. Ani zdaleka to nemůže kompenzovat propad v kamenných obchodech. Na e-shopu navíc musíte konkurovat cenou a přicházíte asi o třetinu marže. Lidé rádi nakupují knížky v kamenných knihkupectvích. Nabídka je široká a zákazník potřebuje radu.

Jak jste uzavřeli minulý rok?

Skončili jsme se ztrátou v řádu desítek milionů korun. V lednu prodeje meziročně propadají více než o polovinu.

Osekávali jste náklady a propouštěli?

Omezili jsme personál, redukovali jsme úvazky krátkodobého charakteru. Kmenové zaměstnance si nemůžeme dovolit propouštět. Dva roky trvá, než se zorientují v knížkách. Začali jsme šetřit ve všech směrech a velmi zvažujeme jakýkoliv další rozvoj kamenné sítě. Nicméně vize rozvoje se vzdávat nechceme.

Neoluxor

Síť 36 knihkupectví patří do skupiny Rockaway Jakuba Havrlanta.

Neoluxor má také největší knihkupectví ve střední Evropě Palác Luxor na pražském Václavském náměstí.

Sesterskou společností je velkoobchod a nakladatelství Euromedia Group. Akcionáři jsou kromě Havrlanta společnost Czech Media Invest miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

V posledních letech jste dost expandovali a kupovali menší knihkupectví. Otáčí covid situaci, budete se majetku zbavovat?

Přehodnocujeme efektivitu každé provozovny. Provoz některých prodejen, kterým se nedaří dobře, se nám buď podaří pozvednout, nebo je budeme ukončovat. Jsme však zatím připraveni využít nových příležitostí a chceme se pouštět do akvizic menších knihkupectví nebo třeba otevření nového obchodu v nákupním centru. Naši akcionáři jsou zatím ochotni expandovat.

Současné covid programy se mají zrušit a místo nich se může vyplácet jednotná částka podle počtu zaměstnanců. Co by to pro vás znamenalo?

Kompenzace by se snížily ze současné úrovně asi o třicet procent, takže by pokryly už jen zhruba 18 procent fixních nákladů. To je průměr. Máme ale prodejny, kde to vychází mnohem hůř. Jedno z našich knihkupectví má tři zaměstnance, přitom hradíme měsíční nájemné 220 tisíc korun. V původním programu Covid–nájemné jsme získali zhruba 110 tisíc korun. Pokud by to mělo být podle počtu zaměstnanců, dostali bychom tam zhruba 45 tisíc korun.

Jste biti na tom, že knihkupectví jsou velké obchody s relativně malým počtem zaměstnanců?

Většinou máme velká knihkupectví, kde je vzhledem k výši nájemného málo zaměstnanců. Snažíme se mít široký sortiment, proto potřebujeme velké prostory.

V podmínkách nového jednotného systému pomoci je také podmínka poklesu obratu o 50 procent…

To je další problém. Do dneška jsem z oficiálních zdrojů neslyšel, s čím se to bude porovnávat. Nevíme, zda se pokles prodejů v lednu 2021 bude srovnávat s rokem 2020 nebo 2019. Anebo půjde o kvartální srovnání? Slyšel jsem dokonce, že by mohlo jít o srovnání čtvrtého a třetího kvartálu loňského roku. V rámci Retailové asociace jsou firmy, které se správně snažily zajistit finance ve firmě tím, že se soustředily na online prodej. Snížily ceny, poskytly zákaznické slevy a tím navýšily obrat na úkor nižšího zisku. Tyto firmy by se diskvalifikovaly z podpory. My bychom na podporu nedosáhli v případě, že by se srovnávaly poslední dva kvartály minulého roku. V prosinci, který obvykle tvoří 20 až 30 procent ročních tržeb, jsme měli knihkupectví otevřená, knihy se tradičně dobře prodávaly a nesplnili bychom proto podmínku poklesu obratu o více než polovinu.

Reklama

Doporučované