Hlavní obsah

Rok po výbuchu v Lenoře. „Zapomenout nejde,“ říkají místní

Foto: Deník.cz

Dům poničený výbuchem.

Reklama

V Lenoře na Prachaticku dnes lidé vzpomínají na první výročí od tragické události. Loni 3. října zde po výbuchu a požáru v bytovém domě jeden člověk zemřel a dalších devět bylo zraněno.

Článek

„Samozřejmě, že si na tu tragédii vzpomínáme. Rádi bychom zapomněli, ale moc to nejde, stále je to čerstvé. A jakmile se dnešní den blížil, zase to zde v lidech ožívalo,“ řekl starosta Lenory Antonín Chrapan.

Loni po výbuchu Lenora v místě neštěstí připomínala válečné území - jeden částečně rozbořený bytový dům, další dva silně zasažené detonací. Po obci se pohybovaly desítky hasičů, policistů a záchranářů. Zatímco jindy je obec tranzitem pro dopravu na hraniční přechod ve Strážném, loni 3. října byla neprůjezdná.

Na první pohled se zdá, jako by loňská tragédie Lenoru nepoznamenala. Ale podle starosty je realita odlišná. Dům, v němž k výbuchu došlo, je srovnaný se zemí. „Bylo tam šest bytových jednotek, ve kterých žilo asi 11 lidí. Část z nich se z Lenory odstěhovala a už se nevrátila,“ řekl Chrapan.

Kriminalisté uzavřeli případ v květnu. Podle nich neštěstí úmyslně způsobil muž, který při události jako jediný zemřel. Místní o něm hovořili jako o problémovém muži, jenž svému okolí vyhrožoval. Kvůli tomu byl také případ odložen, protože trestní stíhání je nepřípustné, pokud viník zahynul.

Do dneška zůstává v nemocnici jeden ze zraněných. „Věříme, že se během pár dnů vrátí domů,“ uvedl starosta. Podrobnosti o zdravotním stavu zraněného sdělovat nechtěl.

Na místě, kde stál nejvíce zasažený obytný dům, nyní nic není. Objekt patřil společenství vlastníků bytových jednotek. „Jestli tam někdy něco bude, to netušíme. Obec s tím nemá nic společného,“ řekl starosta.

„Jen škoda na majetku byla vyčíslena bezmála na 20 milionů korun. Dopad, který jednání pachatele má na osudy obyvatel domu, se vyčíslit nedá,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Loňské neštěstí způsobilo škodu přibližně 20 milionů korun. Ze sbírek od Nadace ADRA, obce a Jihočeského kraje pak postižení získali téměř pět milionů korun.

Reklama

Doporučované