Hlavní obsah

Roky pomáhali lidem po úrazu mozku vrátit se do života. Teď jim stát sebral peníze

Záhady Josefa Klímy: Roky pomáhali lidem po úrazu mozku vrátit se do života. Teď stát sdružení Cerebrum nedal peníze.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stát podporoval sdružení na pomoc lidem s poškozením mozku celá léta. Kvůli razantním vládním škrtům se ale sdružení ocitá na pokraji krachu.

Článek

„Původně jsem byla pravák. A když máte jenom jednu ruku a ještě k tomu levou, tak si prostě nemůžete všechno zařídit. Opečovávat se tak, jak to umí třeba terapeutky,“ říká třicetiletá Míša Švejdová. „Nedokážu si představit, že by ta služba nebyla poskytována, že bych byla bez toho. To by asi dlouhodobě nebylo proveditelné a myslím si, že by to vedlo k tomu, že bych se ani do té práce nemohla pustit.“

Míša Švejdová utrpěla před čtyřmi lety těžký úraz mozku, jehož následky si ponese do konce života. Po prvotní akutní péči, kdy byla dlouhou dobu v kómatu a její život visel na vlásku, se dostala postupně až do stavu, kdy se po několika měsících mohla vrátit domů. Funkčnost její pravé ruky i nohy jsou však kvůli následkům traumatu mozku doživotně omezeny.

Sama říká, že za mnohé vděčí sdružení Cerebrum, které nabízí podporu osobám po poškození mozku a jejich rodinám. Dostalo ji tam, kam by se bez jeho pomoci nikdy nebyla schopna posunout. Cerebrum totiž nabízí terapeuty, kteří takto handicapované lidi terapiemi a cvičeními vracejí pomalu zpět do života. A tak se díky nim i Míša postavila z invalidního vozíku opět na nohy. Dnes je dokonce i schopna chodit do práce, což považuje za neskutečný úspěch.

Převážnou část klientů tohoto sdružení tvoří pacienti po cévní mozkové příhodě. A není žádným tajemstvím, že následná péče po propuštění z nemocnice u nás chybí. A tak velmi často končí tito lidé v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Podle pracovníků spolku naprosto zbytečně. „LDN nemá následnou péči, ten člověk tam nemůže rehabilitovat. On není přestárlý, on jen není schopný se pohybovat. Potřebuje další péči ve smyslu rehabilitace a podpory v tom, aby zvedl ruku a učesal se. Aby si zapnul knoflík, aby se napil, aby se posadil. A tohleto všechno v těch LDN nemůže probíhat, protože LDN na to nejsou nastavené,” říká ředitelka sdružení Cerebrum Jana Dobrkovská.

A tak pacienti docházejí přímo do Cerebra například na logopedii, trénink kognitivních funkcí apod. Za těmi, kteří sami nemohou dojít, naopak dojíždí terapeut, který s nimi pracuje v domácím prostředí.

Aby mohlo sdružení Cerebrum fungovat, jako nezisková organizace potřebovalo po dlouhá léta finanční podporu státních institucí. Díky pravidelně poskytovaným dotacím se stále rozvíjelo. Letos je ale všechno jinak. Stát se rozhodl šetřit a dotace pro Cerebrum zastavil.

Proč se Ministerstvo zdravotnictví a Úřad vlády takto rozhodly? Co to znamená pro samotné sdružení Cerebrum? A co se stane s jejich pacienty? Odpovědi v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované