Hlavní obsah

„Krev se vaří.“ Arabové a Židé zažívají nebývalý lynč v ulicích a rabování

Foto: Profimedia.cz

Včerejší záběr z města Lod, kde došlo ke střetům mezi Araby a Židy.

Reklama

Izraelský ministr obrany uvedl, že do ulic izraelských měst povolá posily, které budou mít za cíl nastolit pořádek a klid mezi tamními arabskými a židovskými komunitami. Reaguje tak na druhou noc drsného násilí v ulicích.

Článek

Zatímco co na sebe Izrael s Palestinou raketami útočí již několikátý den v řadě, Izrael řeší i další a neméně závažný problém. Rychle eskalující konflikt proti sobě poštval dosud v relativně klidné koexistenci žijící komunity Židů a Arabů. Noc ze středy na čtvrtek byla v tomto ohledu zatím nejhorší. V několika městech došlo k potyčkám a dokonce i veřejnému lynči. Policie zadržela přes 400 lidí. Stalo se tak i v místech, kde spolu komunity dosud neměly problém žít společně.

„Je mi jedno, jestli se ve vás vaří krev. Ať se vaří. To ale není důvod. Nemůžete vzít zákon do svých rukou,“ řekl v reakci na vyhrocenou situaci rozhořčený izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Nemůžete přijít za arabským civilistou a pokusit se ho zlynčovat, stejně jako arabští občané nemohou lynčovat Židy. To nelze,“ cituje jeho slova izraelský server The Times of Israel.

Střety se odehrály již druhý večer ve městech Lod, Akko a Jeruzalém. Dnes v noci následovaly mimo jiné další ve městech Bat Jam a Tiberias. Ve městě Lod se odehrály vážné nepokoje již noc předchozí. V ulicích řádily především arabské skupinky, které rabovaly a ničily židovské obchody a zapalovaly stojící auta. Více jsme se tématu věnovali v článku zde.

Uplynulá noc ale přinesla brutální útoky i ze strany židovské komunity. Izraelskou veřejnost včetně nejvyšších představitelů šokoval incident z Bat Jamu, kdy rozvášněný dav židovských pravicových extremistů napadl v přímém televizním přenosu muže, o kterém se domnívali, že je Arab. Dav ho vytáhl z auta a následně surově zlynčoval. Policie na místo činu dorazila až po 15 minutách, píše britský The Guardian. Muž podle informací přežil a leží v nemocnici v těžkém stavu. Účastníci se následně ospravedlňovali, že je muž v autě chtěl srazit. Záběry ale ukazují, že se jim naopak chtěl vyhnout a z místa odjet.

Ve stejném městě došlo k přepadení zmrzlinárny vlastněné arabským rezidentem skupinou židovských extremistů. „Smrt Arabům,“ ozývalo se z místa. K dalšímu napadení arabského Izraelce došlo na trhu Mahane Jehuda v Jeruzalémě. Dotyčný utrpěl těžká zranění.

Uplynulou noc na ulicích útočili i Arabové (Lod, Haifa, Jeruzalém, Akko, Tamra). V kritickém stavu leží například napadený židovský obyvatel z města Akko, na kterého Arabové zaútočili kameny a železnými tyčemi. Izraelská televize Channel 12 přinesla dále svědectví z Tamry o napadení a surovém zbití židovského občana, kterého před hněvem davu zachránil arabský ošetřovatel, který ho odtáhl pryč.

Po konci bezprecedentního násilí volají veřejní představitelé země nezávisle na tom, jaké národnosti a náboženského vyznání dotyční jsou. „Protesty v arabské společnosti se ubírají velmi nebezpečným směrem, protože přerostly v násilí. To představuje pro mladé Araby hrozbu. Vyzývám všechny, aby se chovali zodpovědně a dodržovali zákony. Vyzývám i naše vedení, aby pomohlo situaci zklidnit a chránit veřejný pořádek,“ uvedl včera pro izraelská média vůdce strany Sjednocená arabská kandidátka Mansúr Abbás.

Kriticky se vyjádřil i izraelský prezident Reuven Rivlin. „Potýkáme se s nesmyslnou občanskou válkou, prosím, zastavte to šílenství,“ řekl v televizi Channel 12. „Vyzývám všechny místní vůdce, náboženské lídry, občany, rodiče, udělejte všechno, co můžete, abyste zastavili tuto hroznou věc, která se děje před našimi zraky,“ apeloval prezident. „Tato země patří nám všem,“ zdůraznil Rivlin.

I krajně pravicový politik Bezalel Smotrič vyzval židovské výtržníky k ukončení násilností. „Židovští bratři, přestaňte! My nejsme jako oni! Nesmíme sáhnout k násilí. Pokud jde o sebeobranu proti teroru a výtržníkům, pak ano. Pokud jde o násilí a ničení majetku, to za žádných okolností,“ řekl. Podobně se vyjádřil i sefardský vrchní rabín Jicchak Josef. „Na nevinné izraelské civilisty teď útočí teroristické organizace, panuje horká krev, jsme pobouřeni, je těžké dívat se na ty scény. Nesmíme se ale nechat zavléci do provokací, ubližovat lidem a ničit majetek,“ uvedl rabín v prohlášení.

Izraelské servery dále uvádějí, že zatímco vzájemné střety probíhají v některých městech již několikátou noc, policie zatím nedokázala efektivně zasáhnout. Premiér Netanjahu uvedl, že do ulic vyšle další policisty a vojáky.

„Jsme v mimořádné situaci kvůli násilí v zemi a je nutné masivně povolat posily do terénu, které budou s okamžitou platností zaúkolovány, aby prosazovaly zákon a pořádek,“ řekl dnes dopoledne izraelský ministr obrany Benny Ganc.

Reklama

Doporučované