Hlavní obsah

Roušky budou v dopravě a budovách. Termín a detaily se ladí

Foto: Profimedia.cz

Vrátí se plošná opatření proti koronaviru? Klíčové bude i chování lidí na dovolených.

Reklama

Stát připravuje postup pro podzimní střet koronaviru s dalšími respiračními nemocemi. Cestování a přibývající lokální ohniska ale mohou s epidemiologickou situací zatřást i dříve.

Článek

Koronavirus se v Česku podle oficiálních dat stále drží v menších zasažených lokalitách. Ministerstvo zdravotnictví však už sepisuje strategii pro podzim, který je kvůli respiračním nákazám tradičně náročný i bez koronaviru. Ten může letos situaci ještě více zkomplikovat.

„Měly by to být oficiální doporučené postupy jak pro testování, tak pro léčbu pacientů s nákazou covid-19. Ty věci jsou rozpracované a je snaha, aby byly skutečně hotové před případnou druhou vlnou nákazy. A to bez ohledu na to, zda přijde, nebo ne,“ přiblížil pro Seznam zprávy Vladimír Černý, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Jeho pracovní skupina má na starosti právě vypracování návodu pro vhodnou léčbu covid pozitivních. Bude se týkat zejména pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci či intenzivní péči.

„Dokument by se měl týkat dvou velkých oblastí. Jaké jsou indikace přijetí pacienta do nemocnice a toho, jaké léky by měly být preferovány, případně i v jakém pořadí podle jejich dostupnosti,“ dodal lékař.

Doutnající ohniska

Odborníci opakovaně ubezpečují, že se koronavirus nyní Českem nekontrolovaně nešíří. Nová menší ohniska však na epidemiologické mapě stále vyskakují. Větší počet nakažených nyní hlásí Karvinsko, Frýdeckomístecko, Kutnohorsko a Jihlavsko. Nově se covid-19 objevil mezi zaměstnanci firmy Varroc Lighting na Novojičínsku, kde se v pondělí potvrdilo 23 nakažených.

Kvůli viru už byl zrušen i první letní tábor (na Plzeňsku), když se nákaza objevila u jednoho dítěte - podle krajských hygieniků si ji „přivezlo“ z domova.

Aktuálně je tak v Česku víc než 4500 lidí pozitivně testovaných na koronavirus. Číslo se blíží hodnotám, kdy se země dosud potýkala s nejvyšším počtem aktivních případů - tedy 11. dubna. Tehdy jich bylo 4731. Ministerstvo zdravotnictví však uvádí, že i tak je situace pod kontrolou a počet pacientů vyžadujících hospitalizaci výrazně nestoupá.

„Začínáme mít velké problémy ve firmách, které zaměstnávají pendlery,“ připouští ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová. O uzavření hranic pro polské pendlery, kteří dojíždějí za prací do Moravskoslezského kraje, se ale podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zatím neuvažuje.

Obyvatelé ohnisek si nicméně musejí zvykat na zpřísněný režim - například roušky se kromě Karvinska a Kutnohorska povinně zavádí i na Jihlavsku. Omezené jsou hromadné akce i návštěvy v některých zařízeních.

Vývoj navíc může dál zhoršovat letní cestování Čechů do zahraničí.

Oficiálně už úřady vědí nejméně o 16 lidech, kteří se koronavirem nakazili na dovolené v cizině. Přestože zatím nejde o nijak velké číslo, epidemiologové a hygienici ho bedlivě sledují - právě intenzivnější cestování může situaci rychle změnit - a společně s ní i nastavená opatření.

„Pokud by cestovatelé situaci zhoršili, roušky by se zavádět mohly. Ale jen lokálně v ohnisku nákazy, respektive ve spádové oblasti - tak jako doteď v Karviné až částečně pro celý Moravskoslezský kraj nebo Větrný Jeníkov a následně na některých místech i v Jihlavě. Na podzim to zřejmě od října bude plošně ve veřejné dopravě a v některých vnitřních prostorech. Ale odkdy přesně a za jakých okolností, to bude ještě předmětem jednání na Ministerstvu zdravotnictví,“ popsal pro Seznam Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar.

Lidé by podle něj ani na dovolené neměli zapomínat, že pandemie stále není minulostí a dodržovat už dobře známá pravidla včetně bezpečné přibližně dvoumetrové vzdálenosti od ostatních lidí.

„Na dovolené je nutné snažit se dodržovat odstup od cizích osob a tam, kde to nebude možné, použít roušku. Odstup je i v létě klíčová forma prevence. Pokud je možné ho dodržet, je skoro jedno, kam člověk jede,“ dodal.

Virus z dovolené

Epidemiologicky zhoršenou situaci přitom hlásí pro Čechy nejoblíbenější dovolenková destinace Chorvatsko. Nejvíc nakažených má vnitrozemský region Záhřebu a Osijeku a přímořská oblast Splitu. Místní krizový štáb už kvůli vývoji opětovně zavedl některá přísnější opatření. Patří k nim například povinné nošení roušek zaměstnanci některých provozů, zejména v pohostinských zařízeních a v obchodech. Kromě toho organizátoři akcí, kteří předpokládají účast více než stovky osob, musejí úřady informovat nejpozději 48 hodin předem.

„Je třeba sledovat, jak tam jedu, s kým se budu stýkat, jestli tam budu chodit na diskotéky. Nebo si dávat pozor, aby počet kontaktů, které budu mít a které jsou významné - delší než 15minutové - byl co možná nejmenší. Infekce tu je a nějakou dobu asi ještě bude, takže je třeba se chránit a omezit množství kontaktů. Samozřejmě, pokud někdo bude kašlat nebo kýchat, tak pryč od něj. Z pozitivních, které máme hlášené v Praze, také nemůžu říct, že by byli rizikoví pro turisty. Většina z nich se s turistou vůbec nesetká. Takže předpokládám, že to v těch ostatních zemích bude podobné. Byl by problém, kdyby onemocněl číšník nebo prodavač. Ale se stavebním dělníkem se turista nesetká,“ popsala už dříve pro Seznam Zprávy ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Reklama

Doporučované