Hlavní obsah

Roušky nemáme, zní z lékáren i od výrobců. Odbyt stoupl na stovky milionů

Foto: Pixabay

Ilustrační snímek.

Reklama

Vykoupené roušky a respirátory. Takové nápisy potkávají lidé na dveřích lékáren. Od chvíle, kdy se koronavirus rozšířil do evropských zemí, Češi ve velkém vykupují zboží, které je má před nákazou ochránit. Brněnská firma přišla na trh se speciálně upravenými rouškami.

Článek

Nejen ochránit před viry a bakteriemi, ale také je zachytit a zahubit, to dovedou nově vyvinuté roušky brněnské firmy ve spolupráci s Izraelem. Na trhu by měly být k dostání do několika týdnů. Koronavirus totiž vývoj speciálních roušek mnohonásobně uspíšil.

Poptávka po rouškách a respirátorech je enormní. V obavách před novým typem koronaviručeští zákazníci vykupují lékárny a roušky jsou nedostatkovým zbožím.

Zájem o masky vyrostl na čísla, která výrobci označují za absurdně vysoká. „Začalo to v půlce ledna, když koronavirus začínal nabíhat, ta vlna obav. V minulém roce jsme prodali zhruba 700 tisíc kusů respimasek po celém světě. Po prvních čtyřech dnech, kdy se koronavirus začal skloňovat v médiích, jsme měli poptávku přes osm milionů jenom za čtyři dny. Teď evidujeme poptávky ke sto milionům, takže to je něco, co se prostě vyčíslit nedá,“ popsala čísla Jana Zimová z firmy Respilon.

I podle Pavla Malúše z Asociace nanotechnologického průmyslu ČR je roušek absolutní nedostatek. „Nestačili jsme odbavit ani první vlnu zájmu, která začala už na konci ledna. V tomto týdnu začala druhá vlna,“ dodal. Tu způsobila zpráva o rozšíření koronaviru v nedaleké Itálii.

Čeští výrobci nestačí roušky vyrábět. „Je tu firma, která v Čechách vyrábí nanovlákenné respirátory, a pak je tady firma, která vyrábí v Číně. Ta má problém, protože Čína udělala embargo na vývoz roušek, které vyrábí, takže odtamtud nemůžou nic dostat. V současné době se snaží zajistit výrobu mimo Čínu, aby mohli zásobovat nejen český trh, ale i další,“ popsal trh s rouškami Malúš.

Firmy tak navyšují výrobu. „Pardam, který vyrábí nanovlákenné respirátory, pracuje na tom, aby mohl od příštího měsíce vyrábět na nové automatizované lince. Druhá firma, která vyrábí roušky – Respilon, se snaží zajistit výrobní kapacity mimo Čínu, to znamená v Evropě nebo v dalších zemích a kontinentech.“

„Zřizujeme vlastní výrobní linku v Brně, která proces ještě více uspíší,“ potvrdila navýšení kapacitní výroby Jana Zimová z firmy Respilon. Na konci května bude firma schopna produkovat 70 tisíc roušek týdně.

Respilon navíc chystá výrobu nového prototypu masky. Krom nanovláken bude obohacena o vrstvu oxidu mědi, která zachytí viry nebo bakterie a zlikviduje je. Maska podle Zimové nebude na jedno použití, dá se nosit opakovaně.

V současnosti má Respilon v evidenci téměř sto milionů kusů ústenek. Produkce ale stále nestačí. „Žádný ekonomický komerční subjekt není schopen v tak krátkém časovém intervalu tak obrovsky navýšit svou produkci. To prostě není možné ani z pohledu kvality, ani cashflow, prostě to není reálné,“ dodala Zimová.

Klientům nabízí masky jak jednorázové, tak v pratelné variantě v podobě nákrčníků. „V oblasti nosu a úst šitou nanovlákennou membránu, stejnou, ze které je dělaná naše respimaska, to znamená, že poskytují plnohodnotnou ochranu před koronavirem. Tento produkt vyrábíme v Česku, na Slovensku, v Polsku a od příštího týdne už najíždíme na opravdu zajímavé počty kusů týdně, takže i tímto směrem se snažíme klientům vyhovět,“ popsala Zimová.

Firma s výrobním sídlem v Číně v souvislosti s koronavirem má zásoby roušek v čínském skladu, ze kterého ale nemůže dovážet. „I kdyby se zboží v Číně uvolnilo, můžeme ho prodat pouze v Asii,“ dodala Zimová.

Reklama

Doporučované